Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγκούνης: Παραπλανητική συζήτηση το «κλίνατε προς δεξιά» – Εγώ θα έλεγα, κλίνατε προς το αυτονόητο

«Η πολιτική είναι μια ζώσα διαδικασία και ούτε κανείς πολιτεύεται και λειτουργεί εν κενώ. Πρέπει όλοι να λαμβάνουμε τα μηνύματα και εκεί που πρέπει να γίνουν αλλαγές να γίνουν αλλαγές. Αυτό νομίζω το είπε και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που αξιολόγησε και ο ίδιος το αποτέλεσμα (σ.σ. των Ευρωεκλογών) και από εκεί και πέρα προφανώς είναι σεβαστές οι απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Εγώ το έχω πει, είναι η ζωντανή ιστορία της παράταξης. Και από εκεί και πέρα, εκεί που πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις, θα κάνουμε παρεμβάσεις».

Η παραπάνω τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη, διατυπώθηκε ως απάντηση στο κατά πόσο οι χθεσινές ομιλίες του Κ. Καραμανλή και κυρίως του Α. Σαμαρά, ενδεχομένως σηματοδοτούν εξελίξεις στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξής του, τα παρακάτω.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, είναι αυτονόητο, εγώ να κρίνω τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βεβαίως διαχρονικά τις καταθέτει, δεν είναι πρώτη φορά. Όπως και ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά να δώσω τη γενική διάσταση του ζητήματος. Πρώτα απ’ όλα, οι τοποθετήσεις αυτές των δύο προέδρων έρχονται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή είναι η αφετηρία που γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που πράγματι υπέστημεν μια αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών μας μπήκαμε στη λογική όλοι να αναλύσουμε τι ακριβώς έφταιξε και τι δεν έγινε καλά. Αφήνω δε, δεν θα κάνω καμία άλλη αναφορά στο γεγονός, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τα δύο ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και παραπάνω. Αθροιστικά έχουμε όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν τίθεται θέμα να συγκρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία με τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όπως έχω πει πάρα πολλές φορές είναι χαοτική η διαφορά. Και βέβαια δείχνει κάτι για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αίτια της αξιοσημείωτης αυτής πτώσης και στα ζητήματα τα οικονομικά και τα ταυτοτικά, επισήμανε ο κ. Καραγκούνης.
«Οπότε, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει από εδώ και πέρα, βλέποντας το τι συμβαίνει στη Γαλλία, βλέποντας τι συμβαίνει σε σκανδιναβικές χώρες, με τεράστιο κοινωνικό κράτος, με τεράστιο κράτος πρόνοιας, με χρήματα τα οποία δίνονται στους πολίτες. Όμως, θέματα όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό έχουν φτάσει τα ακροδεξιά κόμματα πάνω από 20%. Είναι λοιπόν μια τάση που μονιμοποιείται στην Ευρώπη. Είναι μια τάση που πρέπει να μας απασχολήσει και εδώ» τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Ερωτηθείς αν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφούν προς τα δεξιά, δεδομένης της ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, ο κ. Καραγκούνης επαναλαμβάνοντας όπως σημείωσε όσα έχει πει και ο πρωθυπουργός, «πρέπει να στρέψουμε τα μάτια μας στην καθημερινότητα». «Να στρέψουμε στα ζητήματα αυτά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και απασχολούν πάρα πολύ τον κόσμο, όπως είναι η ασφάλεια, όπως είναι το μεταναστευτικό, όπως είναι άλλα ζητήματα και ταυτοτικά στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Πρέπει λοιπόν να δούμε, να αφουγκραστούμε πού πάει η κατάσταση, τι θέλουν οι πολίτες, τι θέλει η κοινωνία και να εφαρμόσουμε αυτές τις αποτελεσματικές πολιτικές. Η Κεντροαριστερά ή Αριστερά σε αυτά τα ζητήματα έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση, γι’ αυτό είναι στο 13% και στο 10%. (…) Εγώ νομίζω ότι είναι παραπλανητική η συζήτηση, κλίνατε προς δεξιά. Εγώ θα έλεγα κλίνατε προς το αυτονόητο. Σε πολιτικές που ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εδώ πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας, να δούμε τι απαιτεί ο κόσμος, τι θέλει ο κόσμος. Ο κόσμος ξέρετε τι πιστεύει, για τις ευρωεκλογές, για την Ευρώπη; Ότι είναι πολύ μακριά, να την προσεγγίσει. Είναι πολύ μακριά τα κέντρα των αποφάσεων και θεωρεί ο κόσμος ότι μένει έξω από αυτό. Δηλαδή εδώ είναι μια γενικότερη συζήτηση που μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

«Τι θέλει η Ευρώπη άλλο να καταλάβει ότι πρέπει να έχει πραγματικά ευρωστρατό; Τι θέλει παραπάνω να καταλάβει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πρέπει να σηκώνει το βάρος αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες; Τι θέλει περισσότερο η Ευρώπη να καταλάβει ότι χρειάζεται και στο πλαίσιο το φορολογικό και στο πλαίσιο του χτυπήματος της ακρίβειας, όταν οι πολυεθνικές κάνουν πάρτι δεξιά και αριστερά. Δηλαδή ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης;» διερωτήθη ο κ. Καραγκούνης.

«Αλλά μη βάζουμε ταμπέλες γιατί όσο βάζουμε ταμπέλες, εμένα αυτή είναι η ένστασή μου και το λέω ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, όσο ποινικοποιούμε τέτοιες πολιτικές, που το κάνει συνειδητά η Αριστερά, θεωρώντας ότι κάτι έχει να αποκομίσει, δείτε τι γίνεται και ποιο είναι το αποτέλεσμα. (…) Εγώ θεωρώ ότι αυτές οι πολιτικές που λέμε, κλίνατε δεξιά, εγώ τις θεωρώ αυτονόητες πολιτικές και δεν νομίζω ότι μπαίνουν και σε ιδεολογικό ζύγι. Δηλαδή το να θες περισσότερη ασφάλεια στη γειτονιά σου, το να θες καλύτερο έλεγχο των συνόρων σου στο μεταναστευτικό, το να θες να σέβεσαι τους θεσμούς, την οικογένεια, την εκκλησία, το να θες να έχεις πολύ περισσότερες και καλύτερες ένοπλες δυνάμεις, αυτές οι έννοιες, δεν είναι δεξιές και ακροδεξιές έννοιες. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το θέλουν όλοι οι άνθρωποι. Απλά προφανώς επειδή μπαίνουν πολλές φορές ταμπέλες και ποινικοποιούνται αυτές οι έννοιες, κυρίως με ευθύνη της Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη γι’ αυτό δίνεται το πάτημα σε επιλογές άλλοτε δεξιότερες, άλλοτε δυστυχώς ακροδεξιές και φασιστικές να τρυγήσουν τα πολιτικά οφέλη. Αυτό πρέπει να ανακοπεί ξεκάθαρα. Υπάρχει μια τάση, το είδαμε προχθές τι γίνεται στη Γαλλία. Εγώ το έχω πει το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών είναι εξίσου καταφανές το τι γίνεται» συμπλήρωσε ο κ. Καραγκούνης.

Σχετικά με το κυβερνών κόμμα, επισήμανε πως «δεν αλλάζει κάτι στη Νέα Δημοκρατία, είναι και θα είναι μια πολύ μεγάλη παράταξη. Προφανώς στα εσωτερικά μας συζητάμε, αξιολογούμε και εξελισσόμαστε πάντα. Αυτό είναι σαφές και το έχει αποδείξει η Νέα Δημοκρατία όλα τα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους, είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος και με τη βοήθεια των αρχών για την αποτελεσματική...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε το 30% των φορολογουμένων, που προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ), για να μειώσουν τους αμφισβητούμενους φόρους και τα πρόστιμα που τους...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, που μαζί με την εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτει υπέροχες παραλίες και μια γαλάζια θάλασσα,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία διατηρεί σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά οι επιπτώσεις των διεθνών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, ιδιαίτερα στις επενδύσεις και τις επιδόσεις...