Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, αναγνωρίζω ότι σε κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ακόμα ότι τον στεναχωρεί, σε ανθρώπινο επίπεδο, η εμμονή της μετατροπής του εσωκομματικού διαλόγου σε παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. Τις υποψηφιότητες τους ανακοίνωσαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ν. Ανδρουλάκης: Εισήγηση για εκλογές στις 6/10- Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις. Εισηγήθηκε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί.

Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης, τόνισε σε άλλο σημείο. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ γιατί είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι ο απλός κόσμος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Ο κόσμος που μας έδωσε ξανά ελπίδα, δύναμη και προοπτική. Ο κόσμος που δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα για να γίνουμε πιο ισχυροί» επεσήμανε.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης «οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών». Επισήμανε ότι τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα αρμόδια όργανα στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό μας, με ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο, ένα ελεύθερο debate».

Επιπλέον ανέφερε ότι έκανα λάθη κι έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη ενώ σε κάποια ζητήματα ανέφερε ότι «στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα» κι ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

«Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. “Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα”. Χωρίς όμως να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένα άλλο σχέδιο, μια διαφορετική στρατηγική πρόταση, μία διαφορετική πολιτική εισήγηση από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξή μας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ, έχω ευθύνη να κλείσω αυτή τη συζήτηση, την οποία δεν άνοιξα εγώ, το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « από την Κυριακή των ευρωεκλογών, πριν καν υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης μας. Τα κίνητρα τους δεν με ενδιαφέρουν. Με ενδιαφέρει όμως η αγωνία των χιλιάδων ανώνυμων μελών και ψηφοφόρων της παράταξης. Έχω χρέος στη βάση του κόμματος, να διασφαλίσω την ενότητα. Είναι σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό, σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει τον κόσμο μας. Δεν ξεκίνησε με δική μου ευθύνη, αλλά ως πρόεδρος έχω το χρέος να την κλείσω όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Οι αντίπαλοί μας δεν υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα, είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε τη σημασία της ενότητας παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Μάθαμε μέσα από τα δύσκολα να βγαίνουμε πιο δυνατοί» είπε.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα «με ποιον θα πάτε;» και το ερώτημα πλέον να είναι «πότε και πώς θα κυβερνήσετε;».

Υπογράμμισε ότι θα ήθελα να έχουμε πετύχει περισσότερα κι ότι αν μείνουμε ενωμένοι τα πολύ περισσότερα θα έρθουν.

Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ όσο θα θέλαμε, αλλά το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε 2ο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια ενώ είχαμε μόνο 2 μονάδες διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης.

«Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει παντού, το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια το πράσινο είναι στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν πάνω από 30 μονάδες. Τώρα έχει μειωθεί στο μισό. Η απόσταση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 24 μονάδες. Τώρα είναι μόλις δύο. Θα ήθελα λοιπόν να κοιτάξετε στα μάτια τον κόσμο της παράταξης, που έδωσε γενναίο αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας και να του πείτε ότι αυτά που πέτυχε, δεν είναι ένα ακόμα βήμα, αλλά είναι καταστροφή. Αυτό δεν είναι δίκαιο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέρριψε «τα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Έχω νέα λοιπόν για τους νέους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα. Πιστεύω στον διάλογο και την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Η επιλογή της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και της παράλληλης πολιτικής διεύρυνσης είναι μονόδρομος.

»Όμως, ας τα ξεκαθαρίσουμε: Συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα που κάνουν την ανάγκη της πολιτικής τους επιβίωσης φιλοτιμία, δεν ενισχύουν τη δημοκρατική παράταξη αλλά θα τη χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά με αποτέλεσμα τη μακροημέρευση της Νέας Δημοκρατίας.

»Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε με κόπους και θυσίες και έφτασε σήμερα εδώ όχι για να γίνει εργαλείο διαπραγμάτευσης ώστε να ικανοποιήσουν κάποιοι τις υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Για μένα, υπάρχει ένας δρόμος. Να προτάξουμε τον προγραμματικό μας λόγο και να προχωρήσουμε σε συγκλίσεις από τα κάτω, με τον κόσμο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπως με επιτυχία ήδη κάνουμε στην ελληνική περιφέρεια».

Χ. Δούκας: Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ

«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας.

Εντωμεταξύ, καταθέτοντας την υποψηφιότητα του υπογράμμισε : «Θα είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήμουν σε όλη τη δημόσια πορεία μου. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελακη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, θέλουμε ηγεσία που θα κάνει πράξη το «μαζί». Οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι έξω. Σε κλίμα ενότητας, συμφωνώ με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή ο Χάρης Δούκας είπε ό,τι δέχεται ποικιλόμορφες επιθέσεις: «Δέχομαι ακραίες επιθέσεις από δεξιά και τα συστήματά της, αλλά και την ακροδεξιά. Με εντολή Μητσοτάκη η εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να σιωπά η Δημοκρατική Παράταξη όταν ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να παρέμβει στην εκλογή του προέδρου».

Π. Γερουλάνος: Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό

Την υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ο Παύλος Γερουλάνος. ‘Όπως τόνισε « ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. »

»Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τη νέα DesertX Discovery μπορείτε να απολαύσετε τα ταξίδια σας όσο ποτέ άλλοτε, χάρη στα αξεσουάρ που προσφέρουν άνεση και αυξημένη προστασία της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πριν από μερικές ημέρες, η BMW M GmbH παρουσίασε τη νέα BMW M5 και έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες. Τώρα, το νέο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CUPRA Formentor, το best seller της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή με περισσότερες από 120.000 παραδόσεις παγκοσμίως το 2023, έρχεται για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το Υφυπουργείο Αθλητισμού στο “πλευρό” και την ισχυρή υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, το Ράλλυ Ακρόπολις συνεχίζει και γράφει χρυσές σελίδες στο βιβλίο...