Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάλος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: Ντοκιμαντέρ του HBO αποκαλύπτει τον Πίτερ Τοντ ως τον ιδρυτή του Bitcoin

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO ρίχνει φως στο μεγαλύτερο μυστήριο του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, αποκαλύπτοντας ότι ο Καναδός προγραμματιστής Πίτερ Τοντ μπορεί να είναι ο πραγματικός δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Ο σκηνοθέτης Κάλεν Χόμπακ συγκέντρωσε στοιχεία, τόσο παλιά όσο και νέα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα, το οποίο προκαλεί αναταραχή στην κοινότητα του Bitcoin.

Στο φινάλε του ντοκιμαντέρ, ο Χόμπακ ρωτά τον Τοντ αν είχε εμβαθύνει σε τεχνικές λεπτομέρειες του Bitcoin την εποχή που δημιουργήθηκε. Η απάντηση του Τοντ – «Ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto» – συγκλόνισε το κοινό, αλλά δεν θεωρείται αδιαμφισβήτητη απόδειξη, καθώς ο ίδιος ο Τοντ χρησιμοποιεί τη φράση αυτή εδώ και χρόνια για να εκφράσει την υποστήριξή του στο όραμα του ανώνυμου δημιουργού να παραμείνει μυστική η ταυτότητά του.

Σε email που έστειλε στο CoinDesk πριν την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, ο Τοντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin, δηλώνοντας: «Φυσικά και δεν είμαι ο Satoshi». Η απάντησή του αυτή ενισχύει τη σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του αινιγματικού δημιουργού που άλλαξε τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και εγκαινίασε την εποχή των κρυπτονομισμάτων.

Ο Πίτερ Τοντ δεν είναι άγνωστος στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Ως μακροχρόνιος προγραμματιστής του Bitcoin και γνωστός υποστηρικτής της ασφάλειας των συναλλαγών, ο Τοντ είχε επικοινωνήσει με τον Satoshi Nakamoto πριν από την εξαφάνιση του τελευταίου από τα δημόσια φόρουμ το 2010. Παρ’ όλα αυτά, σπάνια θεωρούνταν ένας από τους βασικούς ύποπτους για την πραγματική ταυτότητα του Satoshi, μέχρι την προβολή του ντοκιμαντέρ.

«Είναι από τους σημαντικότερους προγραμματιστές του Bitcoin, τουλάχιστον από τεχνική άποψη», σημείωσε ο Νικ Κάρτερ, συνιδρυτής της Castle Island Ventures και ειδικός στην τεχνολογία blockchain. Ωστόσο, ο Κάρτερ παραμένει σκεπτικός για το αν ο Τοντ είναι πραγματικά ο Satoshi, τονίζοντας ότι του λείπουν οι βαθιές γνώσεις κρυπτογραφίας που θα έπρεπε να έχει ο δημιουργός του Bitcoin.

Ο Πίτερ Τοντ, απόφοιτος του Κολεγίου Τεχνών και Σχεδίου του Οντάριο, θα ήταν μόλις 23 ετών όταν δημοσιεύτηκε η περίφημη «λευκή βίβλος» του Bitcoin, το 2008. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι άρχισε να επικοινωνεί με μέλη της κρυπτογραφικής κοινότητας από την ηλικία των 15 ετών, κάτι που του έδωσε πρόσβαση στις ιδέες και τις συζητήσεις που διαμόρφωσαν την αρχική φιλοσοφία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα.

Ο Κάλεν Χόμπακ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι τα ψηφιακά ίχνη από μόνα τους δεν αρκούν για να αποκαλύψουν την αλήθεια. «Τα ψηφιακά στοιχεία είναι μόνο ένας οδηγός. Οι αληθινές απαντήσεις βρίσκονται εκτός διαδικτύου», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ταυτότητα του Satoshi μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ πλήρως.

Η αποκάλυψη του ονόματος του Τοντ έρχεται τη στιγμή που τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο επίκεντρο και η συζήτηση για την ταυτότητα του Satoshi Nakamoto δεν λέει να κοπάσει. Παρά τις προσπάθειες του Χόμπακ να συνδέσει τον Τοντ με το ψευδώνυμο, αρκετά σημαίνοντα στελέχη της κοινότητας παραμένουν δύσπιστα. Ο Τζέιμσον Λοπ, συνιδρυτής της εταιρείας Casa, σχολίασε ότι «όποιος κι αν είναι ο Satoshi, θα γελάει με αυτόν τον νέο γύρο υποθέσεων». Ανάλογα και ο Νικ Κάρτερ δήλωσε στην POLITICO ότι δεν πιστεύει πως ο Τοντ είναι ο δημιουργός του Bitcoin.

«Το να ανακαλύψουμε την ταυτότητα του Satoshi είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων», τόνισε ο Κάρτερ. «Το γεγονός ότι ο Satoshi κατάφερε να διατηρήσει την ανωνυμία του είναι σχεδόν μαγικό. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Satoshi.»

Είτε πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη είτε για ένα ακόμη κομμάτι της μυστηριώδους ιστορίας του Bitcoin, το ντοκιμαντέρ του HBO διασφαλίζει ότι η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto θα συνεχίσει να αιχμαλωτίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εκεί, παρουσιάστηκε η γκάμα των αυτοκινήτων με τα οποία θα ξεκινήσει η εμπορική πορεία της KGM και πιο συγκεκριμένα τα SUV Tivoli, Korando, Torres...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πάνω από 350 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στη Νιγηρία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 239% από την ίδια περίοδο πέρυσι,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας (DGN) και του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου. Τα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγγλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ έχει ζητήσει έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη στο Λονδίνο ανάμεσα σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της...