Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τεκμαρτό και τέλος επιτηδεύματος

Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή, θα περιλαμβάνει όλο το πλέγμα παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θα πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων εισοδημάτων.

  • Ένα βασικό μέτρο είναι η έκπτωση 50% στο τεκμαρτό για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές έως 1500 κατοίκους, από περιοχές με έως 500 κατοίκους που είναι σήμερα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι καλύπτει το 18% του πληθυσμού.
  • Άλλο μέτρο που έρχεται είναι η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατέβαλαν 325 ευρώ πέρυσι γιατί είχε μειωθεί κατά 50%, από το 2026 δεν θα πληρώσουν ούτε αυτό το ποσό.
  • Άλλο μέτρο που αναμένεται είναι η αυτοτελής φορολόγηση 22% στην αμοιβή των εφημεριών για τους γιατρούς. Υπολογίζεται ότι μεσοσταθμικά θα πάρουν από 150 ευρώ το μήνα έκαστος.
  • Επίσης η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του 2025, ένα μέτρο που αναμένεται να βοηθήσει στην διάθεση των ακινήτων
  • Τριετής φοροαπαλλαγή σε όσους ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα και μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή ακίνητα τα οποία αξιοποιούνται μέσω τύπου leasing σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών αναμένεται να ικανοποιηθεί.
  • Έρχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, από 10% που ήταν για κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 500.000 ευρώ.
  • Για κατοικίες με αντικειμενική αξία πάνω από 500.000 ευρώ παραμένει το 10%.
  • Εάν όμως το 2025, όλοι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, τότε μελλοντικά δεν θα καλύπτονται από το κράτος, σε οποιαδήποτε επόμενη φυσική καταστροφή.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, 0,5% θα πάει για τον εργοδότη, 0,5% για τον εργαζόμενο.
  • Φοροαπαλλαγή για παροχές που θα δώσουν οι εργοδότες σε νέους εργαζόμενους, νέους γονείς, έως 5.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει και μια προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε Σεπτέμβριο, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) χρησιμεύει ως μια σημαντική στιγμή για να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δεν είναι ο κυβισμός του κινητήρα που σε συνεπαίρνει διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ούτε η απόδοση ως “στεγνός” αριθμός. Είναι το σύνολο που σε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Tenere 700, το εμβληματικό Adventure της Yamaha, είναι μια μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων που κατασκευάστηκε για τέλεια απόδοση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης στο...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και των εφήβων έχει κατακλύσει το TikTok, προειδοποιούν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η...