Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιάνναρος (Πυρομετεωρολόγος): Αντιμετωπίζουμε συνθήκες που αντιστοιχούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Μετά τις εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και το πύρινο σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, που διανύουμε θα είναι μια σχετικά καλή εβδομάδα από πυρομετεωρολογικής άποψης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Θοδωρής Γιάνναρος, Πυρομετεωρολόγος, Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Φαίνεται δηλαδή να έχουμε μια σημαντική υποχώρηση της επικινδυνότητας. Από εκεί και πέρα παραμένουν σήμερα μόνο, πολύ δύσκολες συνθήκες στο νησί της Κρήτης. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι θα επιμένουν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι» προσέθεσε.

Αναλυτικά, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο βελτιωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας και πάνω από το Αιγαίο και πάνω από τα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου έχει υποχωρήσει η ένταση των ανέμων. Περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία, ωστόσο αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

«Για την εβδομάδα που διανύουμε φαίνεται να είμαστε σχετικά καλά. Θα έχουμε μία άνοδο της θερμοκρασίας. Τώρα, αυτό το διήμερο τριήμερο περιμένουμε κάποιες βροχοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης. Από κει και πέρα φαίνεται ότι και ο υπόλοιπος Ιούλιος θερμοκρασιακά τουλάχιστον μετά από αυτή τη μικρή πτώση που θα έχουμε στη θερμοκρασία λόγω των βροχοπτώσεων, φαίνεται ότι από κει και μετά θα κινηθούμε ξανά σε υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και το σήμα που είχαμε πριν από το τέλος της άνοιξης σε ότι αφορά το καλοκαίρι είναι ότι πάμε για ένα πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι» συμπλήρωσε ο κ. Γιάνναρος.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο ότι θα ξεσπάσουν φωτιές γιατί αυτό σημαίνει αφενός ότι τις περιμένουμε, αφετέρου ότι δεν αποδεχόμαστε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τουλάχιστον το κομμάτι που έχει να κάνει με τον περιορισμό του κινδύνου.

Περιορισμός του κινδύνου, εξήγησε ο κ. Γιάνναρος, σημαίνει ότι από τη στιγμή που είμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και από τη στιγμή που βιώνουμε ήδη από το πολύ ξεκίνημά της, δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, θα πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να μην έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών. Και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται, τόνισε, ο ΔΕΔΔΗΕ με τη συντήρηση των δικτύων που πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε ενάρξεις πυρκαγιών.

«Από εκεί και πέρα, για να καταλάβουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, πολύ απλά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μετακινηθεί περίπου κατά τρεις εβδομάδες. Οι συνθήκες δηλαδή οι οποίες αντιμετωπίζουμε πυρομετεωρολογικά σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αυτό δημιουργεί μια φοβερή δυσκολία και σε ότι αφορά την ευκολία με την οποία μπορεί να υπάρξει εκδήλωση πυρκαγιάς, αν από κάποια αιτία έχουμε τη σπίθα και από κει και πέρα λόγω των συνθηκών είναι πάρα πολύ εύκολο για τη φωτιά να αποκτήσει ένταση, να λάβει διαστάσεις» περιέγραψε ο κ. Γιάνναρος.

Το πλαίσιο των συνθηκών που μας έχουν οδηγήσει εδώ, εξήγησε, είναι ο χειμώνας ο οποίος ήταν άνυδρος χωρίς αξιόλογες χιονοπτώσεις και  βροχοπτώσεις, έχοντας αυξήσει τη διαθεσιμότητα νεκρής βλάστησης. Αυτή η βλάστηση ήδη με τις υψηλές θερμοκρασίες από την άνοιξη έχει αρχίσει να ξεραίνεται και αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας μας, με εξαίρεση ίσως κάποιες πολύ ορεινές περιοχές, η βλάστηση βρίσκεται σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση. Έχουμε εκτιμώμενα ποσά υγρασίας μέσα στη βλάστηση κάτω του 10% και αυτός ο αριθμός είναι πάρα πολύ σημαντικός, διότι κάτω από αυτό το όριο αυξάνεται πάρα πολύ το δυναμικό και για την ευκολία ανάφλεξης αλλά και για να έχουμε γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς εάν κάπου υπάρξει σπίθα.

«Είμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, αυτό είχε φανεί ήδη από το τελείωμα της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Θα πρέπει να το καταλάβουμε. Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε θα είναι όσο μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο. να μην έχουμε τουλάχιστον ενάρξεις πυρκαγιών που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, επειδή για παράδειγμα κάποιος πήγε να κάψει κλαδιά» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γιάνναρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής στους επιζώντες καρκίνου, σύμφωνα με διεπιστημονική μελέτη με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι απροσδόκητος, οφείλεται σε καρδιακά αίτια και συμβαίνει εντός μίας ώρας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο αιφνίδιος θάνατος εκδηλώνεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»: Με αυτή τη λακωνική διαρροή το κυβερνητικό επιτελείο σχολίασε τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Tianjin και Southern University of Science and Technology στην Κίνα ανέπτυξαν ένα ρομπότ το οποίο διαθέτει τεχνητό εγκέφαλο και μπορεί...