Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς επηρεάζει τις πολιτικές ομιλίες η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή έχει πολλές εκτεταμένες και περίπλοκες επιπτώσεις στην ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη μας. Τώρα, μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια αναπάντεχη επίπτωση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών. Αφού ανέλυσε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε επτά εκατομμύρια κοινοβουλευτικές ομιλίες σε οκτώ χώρες, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές, οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν απλούστερη γλώσσα, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να υποδηλώνει πιθανή επίδραση στις γνωστικές επιδόσεις τους. Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν τις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απόδοση και τη λήψη αποφάσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «iScience», εξέτασε 7,4 εκατομμύρια ομιλίες που δόθηκαν από περισσότερους από 28.500 πολιτικούς. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές επιδόσεις των πολιτικών ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους. Οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να γίνουν συχνότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ομιλίες που έδωσαν πολιτικοί στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ, το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, την Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη, τη Βόννη και το Βερολίνο μεταξύ 1950 και 2019, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα θερμοκρασίας την ημέρα της εκάστοτε ομιλίας και τη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η γλωσσική επάρκεια των πολιτικών μειωνόταν τις ζεστές ημέρες. Επιπλέον, οι ομιλίες που δόθηκαν τις ζεστές ημέρες είχαν κατά 3,3% μικρότερο μήκος λέξεων, αν και το μήκος των προτάσεων παρέμεινε το ίδιο.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ένα υποσύνολο των δεδομένων από τη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις της ζέστης στους πολιτικούς άνω των 57 ετών παρατηρούνταν γύρω στους 20-23 βαθμούς Κελσίου. Η γλωσσική πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά όχι σημαντικά. Οι ίδιες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν και στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους.

«Η απλούστευση του πολιτικού λόγου έχει ανάμεικτες συνέπειες- αν και η απλουστευμένη γλώσσα μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση και τη συμμετοχή του κοινού, μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μειωμένη γνωστική απόδοση λόγω της ζέστης», δήλωσε ο Τομπάιας Γουίντμαν, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα των μελών ενός κοινοβουλίου, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λήψη νομοθετικών αποφάσεων, την εκπροσώπηση των πολιτών και τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού» πρόσθεσε.

Η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένους μηχανισμούς που μπορεί να ευθύνονται για τη μείωση της γλωσσικής πολυπλοκότητας και οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλές πολιτικές ομιλίες γράφονται πολύ πριν εκφωνηθούν. Συνιστούν η μελλοντική έρευνα να περιλαμβάνει πιο προηγμένες μετρήσεις της γλώσσας και περισσότερα δημογραφικά στοιχεία για τους ομιλητές. Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν, οι ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να έχουν «εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία στο σύνολό της».

ΠΗΓΗ: Washington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Κλείνοντας το δικό σας Tenere test ride, θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τη μοναδική adventure αίσθηση οδήγησης που μόνο μια Yamaha Tenere 700...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα απολιθωμένο οστό αυτιού που ανακαλύφθηκε σε ένα σπήλαιο στην Ισπανία πιθανώς ανήκει σε ένα παιδί που έζησε την εποχή των Νεάντερταλ και έπασχε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας στο μέλλον, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε σύγκριση με παράγοντες όπως...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια δισέλιδη επιστολή που έγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην οποία προειδοποιούσε τον Φράνκλιν Ρούσβελτ ότι η ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πυρηνική...