Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι ΗΠΑ επενδύουν 22 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη «έξυπνων» ρούχων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδύει στην ανάπτυξη «έξυπνων» ρούχων που παρακολουθούν τον χρήστη και το περιβάλλον του, όπως αναφέρει το The Intercept. Το πρόγραμμα SMART ePANTS (Smart Electrically Powered and Networked Textile Systems) – που χαρακτηρίζεται ως η «μεγαλύτερη ενιαία επένδυση για την ανάπτυξη ενεργών έξυπνων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων», στοχεύει στην ανάπτυξη ρούχων ικανών να καταγράφουν δεδομένα ήχου, βίντεο και γεωγραφικού εντοπισμού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επενδύσει ήδη 22 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη «έξυπνων» υφασμάτων τα οποία είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, κάμερες και καλώδια. Το άτομο που φοράει το «έξυπνο» πουκάμισο, παντελόνι ή εσώρουχο, μπορεί να καταγράψει ήχους και βίντεο, ενώ η θέση του θα μπορεί να εντοπιστεί μέσω ενός αισθητήρα γεωγραφικού εντοπισμού.

Αυτά τα ρούχα θα είναι ελαστικά, εύκαμπτα, άνετα και θα μπορούν να πλυθούν. Αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Δραστηριότητας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Πληροφοριών (IARPA) – του τμήματος προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI).

Τα SMART ePANTS θα απευθύνονται σε πράκτορες και υπαλλήλους που εργάζονται σε υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών, μεταξύ άλλων.

«Αυτή η τεχνολογία eTextile θα μπορούσε να βοηθήσει και τους πρώτους ανταποκριτές που βρίσκονται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπως σκηνές εγκλήματος, χωρίς να εμποδίζει την ικανότητά τους να λειτουργούν γρήγορα και με ασφάλεια», αναφέρει δελτίο τύπου της IARPA.

Υπάρχουν δύο είδη «έξυπνων» κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων: τα ενεργά και τα παθητικά. Τα ενεργά «έξυπνα» υφάσματα προσαρμόζονται και αλλάζουν τη λειτουργικότητά τους ως απόκριση στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Τα παθητικά «έξυπνα» υφάσματα έχουν άλλες λειτουργίες. Όπως για παράδειγμα ένα αντι-UV μπλουζάκι με μανίκια που προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου ή ένα πολυεστερικό ένδυμα που εξατμίζει γρήγορα τον ιδρώτα και διατηρεί το ανθρώπινο σώμα στεγνό.

Θεωρητικά, η τεχνολογία είναι απλή και αναπτύσσεται για τη μείωση της εγκληματικότητας και για το γενικότερο καλό. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες που θα την χρησιμοποιήσουν, δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, έχουν ιστορικό με παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για μαζική παρακολούθηση των πολιτών της, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο νόμος Patriot Act των ΗΠΑ ψηφίστηκε λίγο αργότερα για την προστασία των πολιτών από την τρομοκρατία και τη διατήρηση του αμερικανικού τρόπου ζωής. Ωστόσο, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τον νόμο για να ανατρέψει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επιτρέποντας την πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών χωρίς πιθανή αιτία, την οποία επιτρέπει ο νόμος.

Σε συνέντευξή της, η Άνι Τζέικομπσεν, συγγραφέας του βιβλίου «Ο εγκέφαλος του Πενταγώνου» («The Pentagon’s Brain»), εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με το πρόγραμμα SMART ePANTS και την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μαζικής παρακολούθησης. Η συγγραφέας εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα γίνει ένα εργαλείο για τη «δημιουργία των τεράστιων συστημάτων πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για εσάς από εσάς», κατέληξε η Τζέικομπσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εντυπωσιακή και με πολλές εκπλήξεις αναμένεται να είναι η παρουσία της Ford στην έκθεση αυτοκινήτου “Auto Athina 2024”, η οποία φιλοξενείται στο Metropolitan Expo...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο mega star του NBA, Μάικλ Τζόρνταν είδε το Battista σε εκδήλωση αυτοκινήτου στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) και χωρίς τότε να αποκαλύψει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα αυτοκίνητα της DFSK, που διατίθενται σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, είναι πλέον επισήμως διαθέσιμα και στην Ελλάδα. Τρία SUV, σε πολύ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικόνα απόλυτου εκλογικού θρίλερ ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη όσον αφορά την πρωτιά στον α’ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ την...