Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Ανατολή: Διπλωματική αναζωπύρωση με επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου και «ενδείξεις» μυστικών επαφών ΗΠΑ – Ιράν

Από τη Χάιφα στο Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις της Χεζμπολά στο βόρειο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους πολίτες του Λιβάνου με καταστροφή ανάλογη της Γάζας αν δεν απαλλαγούν από τη Χεζμπολάχ. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Σιδέρης

Έξι τραυματίες άφησαν οι επιθέσεις με μαχαίρι στη Χαντέρα, πόλη στο κεντρικό Ισραήλ, όπου «εξουδετερώθηκε δράστης τρομοκρατικού συμβάντος», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση είχε σχέση με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ο επιτιθέμενος, ο οποίος διέφυγε με μοτοσικλέτα, και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε, προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Διπλωματικό παρασκήνιο» ενόψει ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν

Κρίσιμο θεωρείται το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στο Τζο Μπάιντεν μετά από περίπου δύο μήνες, ενώ την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με τα αραβικά κράτη και το Ιράν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα πολεμικά μέτωπα, όπως αναφέρει το ισραηλινό Channel 12. Εκτός της συζήτησης φαίνεται να μένει η Γάζα καθώς το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο περιγράφει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Kωστής Κωνσταντίνου.

Η Ουάσιγκτον πιέζει να μάθει το σχέδια του Ισραήλ για τα αντίποινα κατά του Ιράν. Την ίδια ώρα αμερικανικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν την «έκπληξη» των Αμερικανών για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η Wall Street Journal, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έμεινε άναυδος όταν ο Ισραηλινός ομόλογός του Γόαβ Γκάλαντ, του είπε ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Χασάν Νασράλα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως στο άκουσμα της είδησης ο Λόιντ Όστιν απάντησε «Συγνώμη, τι είπατε;».

Εν αναμονή της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τα ποια θα είναι τα ισραηλινά αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν και του κρίσιμου τηλεφωνήματος με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στην Ουάσινγκτον.

Ο αρχηγός της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ο Γιάιρ Λαπίντ, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιόφωνο, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι είναι «λαγός σε κλειστά δωμάτια», κατά την έκφρασή του, εξηγώντας ότι «εμφανίζεται έτοιμος να συνδιαλλαγεί και μετά απλά αναιρεί αυτό που είπε και κάνει ότι θέλει, με κόστος στην αξιοπιστία της χώρας»,

Λίβανος: Εντολή εκκένωσης μέχρι τη Σιδώνα – Υπέρ κατάπαυσης πυρός η Χεζμπολά;

Εντείνονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ με τον ισραηλινό στρατό να δίνει νέα εντολή εκκένωσης περιοχών μέχρι τη Σιδώνα, την ώρα που οι στρατιώτες του τοποθετούν την ισραηλινή σημαία σε χωριό του νοτίου Λιβάνου.

Η φιλοιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εμφανίζεται για πρώτη φορά θετική στο ενδεχόμενο συμφωνίας εκεχειρίας, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, «καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιράν και αραβικών κρατών- χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ-.

«Η Χεζμπολάχ, που υποχωρεί και πλήττεται, ξαφνικά άλλαξε τόνο και θέλει κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Το Ιράν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, επιδίδεται αυτή τη στιγμή σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, προσπαθώντας να πείσει τις χώρες του Κόλπου και συγκεκριμένα τις πέντε χώρες το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός τους, να μην επιτρέψουν σε κανένα να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο για επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Γιατί, όπως είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, αυτό θα θεωρηθεί εχθρική πράξη και θα έχει ανάλογα αντίποινα.

Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τουλάχιστον ένας Σύριος στρατιώτης σκοτώθηκε κι ένας τραυματίστηκε σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, όπως μεταδίδουν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει τέλος και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα του θύλακα, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή. Κάτοικοι καταγγέλλουν στο CNN ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν πολίτες που εγκαταλείπουν την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο του Golden Hall στο Μαρούσι, τα 22 εκθέματα της Volkswagen έδιναν τον παλμό της εκδήλωσης. Οι 8...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του SUV μοντέλου της Alfa Romeo περιλαμβάνει εκτός πολλών άλλων στοιχείων πλήρες πακέτο ADAS, Full LED Matrix προβολείς, ψηφιακό πίνακα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Ράντγκερς (ΗΠΑ) και Γλασκώβης (Σκωτία), ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το Heligmosomoides polygyrus, ένα είδος εντερικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όλες οι εκδόσεις του ανανεωμένου SUV της Honda διαθέτουν έναν πιο διακριτό μπροστινό προφυλακτήρα και ανανεωμένη μάσκα με νέο άνω διακοσμητικό σε crystal black...