Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Αν δεν φύγετε θα είστε αβοήθητοι» λένε οι αρχές στη Φλόριντα – Συναγερμός για τον τυφώνα Μίλτον, δείτε live την πορεία του

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να φτάσει στη στεριά νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Η τροχιά του κυκλώνα έχει μετακινηθεί νότια κατά 16 χιλιόμετρα από το πρωί της Τρίτης, γεγονός που σημαίνει ότι θα φτάσει στη στεριά το αργότερο μέχρι τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα), κοντά στην περιοχή Σαρασότα.

Αυτή η μικρή μετακίνηση της τροχιάς μειώνει τον χρόνο που θα παραμείνει στη θάλασσα, γεγονός που καθιστά πιθανό να προσγειωθεί ως μεγάλος τυφώνας Κατηγορίας 3 ή 4. Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο περιορισμένος χρόνος πάνω από τη θάλασσα δεν αφήνει περιθώρια για εξασθένιση του φαινομένου, και έτσι αναμένεται να πλήξει τη στεριά με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα.

Παράλληλα, επικίνδυνα φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τη Νότια Φλόριντα. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο, τουλάχιστον τρεις ανεμοστρόβιλοι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στην περιοχή από το πρωί, με τους ειδικούς να εκδίδουν προειδοποιήσεις «ιδιαίτερα επικίνδυνης κατάστασης», τη δεύτερη σοβαρότερη κατηγορία προειδοποιήσεων μετά από την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανεμοστρόβιλους». Και οι τρεις προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από το ίδιο κύμα καταιγίδων, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τους τοπικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι σύντομα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κλήσεις για βοήθεια. Ο Ντάνι Άλβαρεζ, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Χίλσμπορο, δήλωσε: «Σε κανονικές συνθήκες, όταν καλείτε για βοήθεια, κάποιος θα έρθει. Σε έναν τυφώνα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν οι άνεμοι φτάσουν τα 45 μίλια την ώρα, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε κλήσεις».

Οι αρχές σε πολλές περιοχές της Φλόριντα έχουν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες ζώνες. Ο Άλβαρεζ προέτρεψε τους κατοίκους να κατευθυνθούν άμεσα σε κάποιο από τα 12 καταφύγια της περιοχής, αν δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει τα σπίτια τους. «Υπάρχει ακόμα ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να βρείτε ασφαλές καταφύγιο πριν χτυπήσει η καταιγίδα», είπε.

Η έντονη δραστηριότητα των ανεμοστρόβιλων και η αυξανόμενη ένταση των ανέμων καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, και οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους δεν συμμορφωθούν με τις εντολές εκκένωσης. Ο τυφώνας Μίλτον, αν και είχε ξεκινήσει ως μικρότερης έντασης φαινόμενο, έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που έχει δει η περιοχή εδώ και χρόνια, και οι κάτοικοι καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι πρώτοι διασώστες δεν θα μπορούν να βοηθήσουν όσους δεν απομακρυνθούν τώρα, καθώς οι συνθήκες θα γίνουν απαγορευτικές για κάθε είδους επιχείρηση διάσωσης όταν φτάσει ο Μίλτον.

Η εκκένωση περιοχών συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά παραμένουν αρκετοί κάτοικοι που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ο κυκλώνας πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στις ακτές της Φλόριντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο του Golden Hall στο Μαρούσι, τα 22 εκθέματα της Volkswagen έδιναν τον παλμό της εκδήλωσης. Οι 8...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του SUV μοντέλου της Alfa Romeo περιλαμβάνει εκτός πολλών άλλων στοιχείων πλήρες πακέτο ADAS, Full LED Matrix προβολείς, ψηφιακό πίνακα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όλες οι εκδόσεις του ανανεωμένου SUV της Honda διαθέτουν έναν πιο διακριτό μπροστινό προφυλακτήρα και ανανεωμένη μάσκα με νέο άνω διακοσμητικό σε crystal black...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Ράντγκερς (ΗΠΑ) και Γλασκώβης (Σκωτία), ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το Heligmosomoides polygyrus, ένα είδος εντερικού...