Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οδοιπορικό στα χωριά του Νότιου Λιβάνου: Τρομαγμένοι κάτοικοι κρύβονται για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς

Η κάμερα του EΡTΝews καταγάφει εικόνες στα χωριά του Νότιου Λιβάνου. Ο απεσταλμένος Γιώργος Σιδέρης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, περιγράφει πόσο τρομαγμένοι είναι οι κάτοικοι καθώς κρύβονται για να γλυτώσουν από τα πυρά της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

«Συναντήσαμε μεγαλοπρεπή αγάλματα στις οδικές αρτηρίες ενός χωριού με τρομαγμένους και κρυμμένους από τον πόλεμο κατοίκους. Περάσαμε την συνοριακή γραμμή με τον Λίβανο, η οποία ήταν ανοιχτή και με ελάχιστη φρουρά» περιγράφει.

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι το μισό χωριό ανήκει στο Ισραήλ και το βόρειο τμήμα, του στον Λίβανο. «Συνήθως υποφέρουμε από τις ρουκέτες και παρόλα αυτά μένουμε» λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος. Το Ghazar θυμίζει οχυρό. Φυλάκια και θέσεις μάχης άφησε πίσω του ο Ισραηλινός στρατός πριν ξεκινήσει την εισβολή στο Νότιο Λίβανο. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί εδώ και μέρες ως τμήμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το σύννεφο σκόνης και καπνού μαρτυρούν το εύρος των επιχειρήσεων. Σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων ο Ισραηλινός Στρατός έχει τοποθετήσει φράχτη με ηλεκτροφόρα καλώδια. Ενώ υπάρχουν κρυμμένα άρματα μάχης Μερκαβά σε θέσεις εξόρμησης.

Το οδοιπορικό του ΕΡΤΝews σταματά σε ένα ακόμη σημείο. Καμμένο ναρκοπέδιο στη συνοριογραμμή. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς στη λεπτή «κόκκινη γραμμή» των συνόρων, υπάρχουν οχυρωματικά έργα.

Όλα τα χωριά της βόρειας περιοχής έχουν εκκενωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς αποτελούν στόχο για τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ, όπου ανώτατα στελέχη της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι το οπλοστάσιό της παραμένει ισχυρό.

Βηρυτός: Συνεχή τα πλήγματα των ισραηλινών μαχητικών – Τελειώνουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα

Παράλληλα, η Βηρυτός βάλλεται συνεχώς από την ισραηλινή αεροπορία, αναγκάζοντας σε εκτοπισμό χιλιάδες κατοίκους. Η χώρα έχει χωριστεί στα δύο, μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της παραλιακής ζώνης, η οποία ξεκινάει από την Σινδόνα και φτάνει μέχρι τα σύνορα. Από εκεί πέρνα ο βασικός αυτοκινητόδρομος που ενώνει την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με όλο το νότιο τμήμα της χώρας.

Συνεπώς, η μεταφορά αγαθών η οποία γινόταν με δυσκολία τις τελευταίες 10 μέρες, τώρα έχει γίνει σχεδόν αδύνατη. Οι προμήθειες πλέον σε φαγητό, νερό, φάρμακα ακόμη και γάλα για τα μικρά παιδιά τελειώνουν. Τελιειώνει ακόμα και το πετρέλαιο για τις γεννήτριες οι οποίες κρατούν σε λειτουργία τα νοσοκομεία. Ακόμα και ένα διάσημο κλαμπ της πρωτεύουσας έχει γίνει προσωρινό μέρος φιλοξενίας για τους εκτοπισμένους. «Έζησαν την αποκάλυψη, άνθρωποι ούρλιαζαν» είπαν στην αναταποκρίτρια τους ΕΡΤNews Αλεξία Καλαϊτζή εκτοπισμένοι πολίτες που βρίσκονται στη Νηρυτό.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στα έργα, καθώς και τις πολυεπίπεδες και στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, που επηρεάζουν θετικά την αυτοκίνηση αναφέρθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εκεί, παρουσιάστηκε η γκάμα των αυτοκινήτων με τα οποία θα ξεκινήσει η εμπορική πορεία της KGM και πιο συγκεκριμένα τα SUV Tivoli, Korando, Torres...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδιασμένο για να δημιουργήσει την επόμενη γενιά των Alfisti, το νέο B-SUV αποτελεί την νέα πύλη εισόδου στον μαγικό κόσμο της Alfa Romeo. Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάθε μέλος της ομάδας της Εσπανιόλ κρατούσε στην αγκαλιά του ένα κουτάβι ή περπατούσε με έναν σκύλο, πριν από την αναμέτρηση της La Liga...