Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Θέμα χρόνου η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου» λέει ο Νετανιάχου – Κόντρα με Μακρόν

Θέμα χρόνου – ίσως και ωρών – φαίνεται ότι είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, τα θύματα των επιθέσεων στον Λίβανο έχουν ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση.

Αυτήν την ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου απευθύνει διάγγελμα. Μάλιστα, στις πρώτες του δηλώσεις εποιτέθηκε στον Μακρόν. “Ντροπή για τον Μακρόν που προτρέπει να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πέτυχε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ και άλλαξε την πορεία του πολέμου ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα. «Καταστρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της σειράς πυραύλων και ρουκετών που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ με τα χρόνια», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου και την ισορροπία του πολέμου».

«Έχουμε εκφραστεί ομόφωνα υπέρ μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και έχουμε δηλώσει τη δέσμευσή μας για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», είπε ο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της «Γαλλοφωνίας», προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη του Λιβάνου τον Οκτώβριο.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. «Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε άλλη επιλογή», ​​είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην απόφασή του να μην εισακούσει τις εκκλήσεις από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός.

Το EΡΤΝews με τους απεσταλμένους του, Γιώργο Σιδέρη και Αλεξία Καλαϊτζή μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του σε όλα τα μέτωπα. «Φαίνεται ότι ενισχύονται οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και συγκεκριμένα ανεβαίνουν το βουνό Ναφτάλι, περίπου 1,5 με 2 χλμ. από τη συνοριακή γραμμή» επισήμανε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews Γιώργος Σιδέρης.

«Η Οντίεσσα, που είναι πίσω μας και στο βάθος αλλά και ο οικισμός Ναμπετία που είναι μόλις 2 χλμ από εδώ είναι οι οικισμοί που βάλλονται σφόδρα από το πυροβολικό, την Αεροπορια αλλά και μη Επανδρωμένα Οπλισμένα Αεροσκάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συναγερμοί για επιθέσεις της Χεζμπολαχ είναι διαρκείς. Οι ρουκέτες της Σιιτικής οργάνωσης έχουν βάλει ως στόχο τις νέες θέσεις εξόρμησης των Ισραηλινών δυνάμεων. Οι μάχες είναι εκ του σύνεγγυς κι αυτό το μαρτυρούν οι ήχοι από τον φορητό οπλισμό των μαχητών της Χεζμπολάχ και των Ισραηλινών των Ειδικών δυνάμεων αλλά και των τεθωρακισμένων που τις τελευταίες ώρες έχουν μπει για τα καλά στο μέτωπο. Η στάση σκληραίνει και στην Γάζα, με το Ισραήλ να ζητά από κατοίκους να απομακρυνθούν για να είναι ασφαλείς. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει το μεγάλο κυνήγι για τα εναπομείναντα στελέχη της Χαμάς.

«Στις φλόγες» η νότια πλευρά της Βηρυτού

Από την Βηρυτό που βομβαρδίζεται πλέον ανηλεώς, εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες, από τις ισραηλινές δυνάμεις η απεσταλμένη του EΡΤΝews Aλεξία Καλαϊτζή μεταδίδει για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι.

«Πλέον βομβαρδίζεται αδιακρίτως ώρας και ημέρας, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, κάποιες φορές με προειδοποιήσεις, κάποιες φορές χωρίς, κάποιες φορές με αιτιολογία από τον ισραηλινό στρατό γιατί γίνεται η επίθεση και και κάποιες άλλες δίχως» ανέφερε η δημοσιογράφος λέγοντας ότι ο καπνός από τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στόχων που εικάζεται ότι ήταν θέσεις της Χεζμπολάχ διακρίνεται ξεκάθαρα.

«Οι διασώστες καταγγέλλουν ότι προσπαθώντας να πάνε για να βοηθήσουν τους ανθρώπους μετά από τον πρώτο βομβαρδισμό, έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 11 συνάδελφοί τους», ανέφερε. Και όπως είπε οι κάτοικοι της Βηρυτού είναι ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αρχικά θα διατεθούν στην αγορά δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της Leapmotor, με τιμές που θα κάνουν βαθιά τομή στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. To κοινό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο χώρο της Mercedes-Benz και της Smart, που βρίσκεται στο C1 του εκθεσιακού χώρου στο Metropolitan Expo, οι επισκέπτες της Auto Athina 2024 θα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ιδιαίτερα φροντισμένο και όπως πάντα elegant περίπτερό της, στο κορυφαίο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στην περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, “Ελευθέριος Βενιζέλος”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η MG δίνει δυναμικό παρόν στην Αυτοκίνηση Auto Athina 2024, παρουσιάζοντας τα νέα της μοντέλα καθώς και όλη την Hybrid+ τεχνολογία. Την πρώτη πανελλήνια...