Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η αντίδραση της Δύσης στις εφιαλτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη», αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ – συμμάχου της Τεχεράνης – στον Λίβανο.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Γκουτέρες σε δήλωσή του.

H πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ «φαίνεται να έχει ηττηθεί και να είναι αναποτελεσματική» λέει o σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να το κάνουμε αυτό», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η απάντηση, ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν το θέμα με το Ισραήλ και ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αρνείται να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο Σάλιβαν είπε ότι το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ στην αποψινή επίθεση και ότι αντιτορπιλικά του ναυτικού των ΗΠΑ ενώθηκαν με τις ισραηλινές μονάδες αεράμυνας εκτοξεύοντας αναχαιτιστές που κατέρριψαν τον εισερχόμενο πύραυλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις παρακολούθησαν την επίθεση από την αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου με τους βοηθούς τους εθνικής ασφάλειας.

«Θα εξετάσουμε τώρα ποια είναι τα κατάλληλα επόμενα βήματα για να διασφαλίσουμε πρώτα και κύρια τα αμερικανικά συμφέροντα και στη συνέχεια να προωθήσουμε τη σταθερότητα – στο μέγιστο δυνατό βαθμό – καθώς προχωράμε», λέει.

Χαιρετίζοντας τη φαινομενική επιτυχία στην αποτροπή της επίθεσης, ο Σάλιβαν λέει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον επαγγελματισμό του IDF αλλά και «την επιδέξιη δουλειά του αμερικανικού στρατού και τον σχολαστικό κοινό σχεδιασμό εν όψει της επίθεσης».

Βρετανία για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Καταδικάζουμε πλήρως τις ενέργειες

Το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει πλήρως τις ενέργειες του Ιράν», δήλωσε η Downing Street, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Είναι κατανοητό ότι απόψε αναμένονται περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Σερ Κιρ Στάρμερ και των ηγετών της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ανέφερε το Sky News.

Η Ντάουνινγκ Σριτ αν και δεν έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση για τις επαφές του Βρετανού πρωθυπουργού έως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ωστόσο επιβεβαίωσε την είδηση στην ΕΡΤ.

Το Λονδίνο όπως φαίνεται είναι έτοιμο να συνδράμει στην άμυνα του Ισραήλ όπως έγινε και τον Απρίλιο στην αντίστοιχη επίθεση του Ιράν.

Αν και τόσο ο Κιρ Στάρμερ όσο και ο Ντέιβιντ Λάμι επικεντρώνονται και προτρέπουν στην επαναφορά στον διάλογο και τη διπλωματία η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα παραμένει «ακλόνητη».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Εργατικών υιοθέτησε μια πιο σκληρή πολιτική έναντι της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων, στέκονται δίπλα στο Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη σειρά συγκρούσεων, αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες, καταλήγει.

Ιταλία: Bαθιά ανησυχία μετά από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ – Κυβερνητική σύσκεψη κορυφής

Υπό το φως της επιδεινούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συγκάλεσε επειγόντως σύνοδο κορυφής στο Palazzo Chigi για να συζητήσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα αναγκαία μέτρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani σε εξ αποστάσεως σύνδεση, ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, ο υφυπουργός Alfredo Mantovano, εντεταλμένος για τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και, σε σύνδεση, ο πρέσβης της Ιταλίας στο Ισραήλ, Luca Ferrari.

Καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις και απευθύνει έκκληση στην υπευθυνότητα όλων των περιφερειακών παραγόντων, ζητώντας να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / AFP / Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εκδήλωση ανέδειξε τη στρατηγική κατεύθυνση της Porsche στην ηλεκτροκίνηση, με τη νέα Macan να ενσαρκώνει τη δέσμευση της μάρκας για κορυφαίες επιδόσεις και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην αίθουσα 1, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο 525 τ.μ. υψηλής αισθητικής και μοντέρνας σχεδίασης ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά και να...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε Σεπτέμβριο, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) χρησιμεύει ως μια σημαντική στιγμή για να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο αναμένουν ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 80 χρόνια: την καταστροφική έκρηξη ενός αστέρα Nova και την εμφάνιση...