ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Καταδίκη πρώην αρχηγού της κρατικής ασφάλειας για ψυχολογικά βασανιστήρια σε δημοσιογράφο

Δικαστής στην Μπογοτά καταδίκασε χθες τον άλλοτε επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας σε 12ετή κάθειρξη για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού «βασανισμού με επιβαρυντικές περιστάσεις», με θύμα μια δημοσιογράφο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Κολομβίας.

Ο Ενρίκε Αρίσα, πρώην διευθυντής της ασφάλειας (Departamento Administrativo de Seguridad, DAS) της Κολομβίας —η υπηρεσία διαλύθηκε το 2011—, καταδικάστηκε για «διωγμό, παρενόχληση και άλλες παράνομες ενέργειες σε βάρος της δημοσιογράφου Κλαούδια Χουλιέτα Ντούκε Ορέγο», διευκρίνισε η εισαγγελία μέσω X. Ο πρώην αξιωματικός καταδικάστηκε για το έγκλημα του «κατά συρροή βασανισμού με επιβαρυντικές περιστάσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με αυτή την τελευταία καταδίκη, «πλέον οκτώ πρώην λειτουργοί του σώματος αυτού έχουν καταδικαστεί για τους διωγμούς που είχαμε υποστεί η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά», τόνισε η Κλαούδια Ντούκε μέσω της ίδιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Τη Δευτέρα, ένας πρώην υποδιευθυντής της DAS, ο Χοσέ Ναρβάες, καταδικάστηκε επίσης για την ίδια υπόθεση σε 12 χρόνια κάθειρξης.

Ο πρώην διευθυντής της ασφάλειας Τζανκάρλο Αουκέ, που επίσης ενεπλάκη στην υπόθεση, αναμένει ακόμη την ετυμηγορία, θύμισε η δημοσιογράφος.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυρία Ντούκε μετατράπηκε σε θύμα εκστρατείας εκφοβισμού, παρενόχλησης και παράνομης παρακολούθησης από πλευράς της DAS την περίοδο από το 2001 ως το 2004. Αναγκάστηκε να εξοριστεί.

Η δημοσιογράφος είχε ερευνήσει τη φερόμενη σχέση ανθρώπων της DAS με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χάιμε Γκαρσόν το 1999, έγκλημα που αποδόθηκε σε άλλοτε αρχηγό ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, τον Κάρλος Καστάνιο, που πέθανε το 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προκλητικό, νέο, σπορ SUV θα συστήσει τη μάρκα σε μία νέα γενιά μελών της Tribe. Σύμφωνα με τον Γουέην Γκρίφιθς, CEO της Cupra:...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο συνδυασμός υψηλών επιδόσεων, άνεσης σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και ενός ευρύχωρου εσωτερικού που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, διαμορφώνει τον αποκλειστικό χαρακτήρα της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι ρίζες που άπλωσε το Dacia Duster στον ελληνικό αυτοκινητικό ψυχισμό με τις δύο προηγούμενες γενιές, του 2010 και του 2017, δεν μπορεί παρά...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται από χθες το βράδυ η Μαρινέλλα, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στη σκηνή του Ηρωδείου, ενώ τραγουδούσε. Σύμφωνα με το...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version