Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν αγοράζει χρόνο για να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει ζωντανή την προεκλογική του εκστρατεία

Σε ένα Δημοκρατικό Κόμμα που ήδη δεν έδειχνε ενθουσιασμένο από την προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου για μια νέα θητεία, ήρθαν να προστεθούν και οι κριτικές από στελέχη του κομματικού μηχανισμού για την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να ανταπεξέλθει στην απαιτητική διαδικασία της επανεκλογής μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Εντούτοις, μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών Δημοκρατικών γερουσιαστών και βουλευτών στο Καπιτώλιο δεν εμφανίστηκε κάποια κρίσιμη μάζα νομοθετών που να αμφισβητεί σοβαρά τη διατήρηση της υποψηφιότητας του νυν προέδρου και οι κομματικοί ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής προσέφεραν σαφή υποστήριξη στον πρόεδρο.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μια νέα δοκιμασία αύριο Πέμπτη, έχοντας προγραμματίσει μια ατομική συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Οποιοδήποτε ατόπημα ή σύγχυση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες που αυτή τη στιγμή καθορίζουν την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το θέαμα ενός κόμματος που αναλίσκεται σε συζητήσεις για τις αντοχές και τη διανοητική ικανότητα του υποψηφίου προέδρου τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές αντανακλά από μόνο του την κρίση που έχει περιέλθει η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου. Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει στην κούρσα για μια νέα θητεία, δεν θεωρούν καθόλου πιθανό ότι ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει κάποια εξαντλητική καμπάνια με περιοδείες και παρουσίες στα μέσα ενημέρωσης.

Από το επιτελείο του Δημοκρατικού υποψήφιου υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία του αναζωογονήθηκε χθες, αφού θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια από τις πιο δυνατές πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του καλωσορίζοντας τους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι η επίδραση της ηλικίας ήταν εμφανής στο λεξιλόγιο και τις κινήσεις του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κατά την ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση του NATO (AP Photo/Evan Vucci)

«Το μεγαλύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» τόνισε απευθυνόμενος στους ηγέτες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για να επαινέσει στη συνέχεια «τη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου».

Σύμφωνα με αναλυτές, ο αιχμηρός λόγος του Μπάιντεν κατά την ομιλία του ήταν μια υπενθύμιση ότι στόχος της συνόδου κορυφής θα έπρεπε να είναι η ανάδειξή του ως έναν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Δύσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεσή του με τον Τραμπ, ο οποίος πέρασε την πρώτη του θητεία επιπλήττοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Μετά την ομιλία, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έλεγαν ικανοποιημένοι ότι εξελίχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και πλέον ο πρόεδρος θα μπορούσε να επιστρέψει στην κανονικότητα. Όμως, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, αφού κάθε δημόσια εμφάνιση του προέδρου μπαίνει στο μικροσκόπιο για ενδεχόμενες γκάφες ή αμήχανες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε κάποιοι προβληματισμένοι Δημοκρατικοί, ο πήχης για έναν υποψήφιο πρόεδρο βρίσκεται πολύ χαμηλά, όταν θεωρείται επιτυχία να διαβάσει σε μια σύνοδο κορυφής το κείμενο της ομιλίας του, χωρίς να προκληθεί τελικά κάποια καταστροφή.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να θεωρήσει κάποιος τον Μπάιντεν εκτός της κούρσας για τον Λευκό Οίκο. Άλλωστε, είναι οι ψηφοφόροι αυτοί που αποφασίζουν στις εκλογές, όχι οι επικριτικοί βουλευτές ή τα καυστικά σχόλια των μέσων ενημέρωσης. Ο νυν πρόεδρος έχει επανειλημμένα αψηφήσει τις προβλέψεις για τον πολιτικό του θάνατο και έχει ανταπεξέλθει σε πολιτικές απογοητεύσεις. Από την πλευρά του, και ο Τραμπ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα, έχει τον δικό του τρόπο να διώχνει από το ακροατήριό του μετριοπαθείς και προβληματισμένους ψηφοφόρους, καταφεύγοντας συχνά σε ακραία ρητορική και απειλές κατά των αντιπάλων του.

Πηγή: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μέσα από τη μίνι σειρά ντοκυμαντέρ “70 Χρόνια Ράλλυ Ακρόπολις” ξεδιπλώνεται η πορεία, η εξέλιξη και η καθιέρωση του Ράλλυ Ακρόπολις στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πριν από αυτό, όμως, πρώτα ας δούμε ποια είναι η Lynk & Co. Πρόκειται για μια νέα εταιρεία του κινεζικού κολοσσού Geely, η οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η έναρξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ducati 2024 – WDW2024, που είναι προγραμματισμένη από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Misano World...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 το Dacia Sandero αποτελεί συνεχώς το ευρωπαϊκό best seller στις πωλήσεις λιανικής, ενώ δεν είναι λίγες οι...