Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικά ΜΜΕ: Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία μετά τη νίκη της Λεπέν – Η ακροδεξιά μια ανάσα από την εξουσία

Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα της σκληρής δεξιάς ηγεσίας για πρώτη φορά από τότε που το καθεστώς του Βισύ συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν ότι το κόμμα της «σχεδόν εξόντωσε» τον Εμανουέλ Μακρόν γίνονται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Daily Telegraph που αναφέρει ότι οι εκλογές θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την ηγεσία του κ. Μακρόν και μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα του δημιουργούσε ανείπωτους πονοκεφάλους.

«Η γαλλική δεξιά ταπεινώνει τον Μακρόν» είναι ο τίτλος των Times. Το κόμμα της Λεπέν πολύ πιθανόν να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Οι Financial Times λένε ότι η ακροδεξιά δεν έχει βρεθεί στην εξουσία στη Γαλλία από το καθεστώς του Βισύ που συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε τώρα να μετακινηθεί από το περιθώριο της πολιτικής στην καρδιά της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν διπλάσιο από το 18% που πέτυχε το κόμμα της Λεπέν στις εκλογές του 2022 και το καθιστά ικανό να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας σχολιάζει το Sky News.

To BBC αναφέρεται στην συμμετοχή στις εκλογές που ανήλθε στο 65,5%, η υψηλότερη από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997. Συνήθως, οι εκλογές για το κοινοβούλιο γίνονται ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές, αλλά αυτή τη φορά, ο Εμμανουέλ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, αυξάνοντας το ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, δέχθηκε στο ξενοδοχείο του, την Παρασκευή,...

ΥΓΕΙΑ

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής στους επιζώντες καρκίνου, σύμφωνα με διεπιστημονική μελέτη με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι απροσδόκητος, οφείλεται σε καρδιακά αίτια και συμβαίνει εντός μίας ώρας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο αιφνίδιος θάνατος εκδηλώνεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»: Με αυτή τη λακωνική διαρροή το κυβερνητικό επιτελείο σχολίασε τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα...