Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στο μικροσκόπιο τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των βουλευτικών εκλογών ενόψει του δεύτερου γύρου

Τελικά, ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέτυχε θεαματικά για τον κεντρώο σχηματισμό του, αφού βρέθηκε καθαρά στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και την αριστερά.

Οι ψηφοφόροι με μια μαζική προσέλευση στον πρώτο γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, άνοιξαν το δρόμο για μια τεταμένη, αβέβαιη προεκλογική εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Οι προβλέψεις με βάση τα exit poll δείχνουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι εφικτή για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, αναγκάζοντας τον Μακρόν να διορίσει την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Η ακροδεξιά

Ο Εθνικός Συναγερμός φαίνεται να πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα που είχε ποτέ σε πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Μόλις καταγραφούν τα τελικά αποτελέσματα, είναι πιθανό τελικά να έχει κερδίσει δεκάδες έδρες επιπλέον πριν από τον δεύτερο γύρο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε την έδρα της με περισσότερο από το 50% των ψήφων στην περιφέρειά της στο Ενέμ-Μπωμόν της Βόρειας Γαλλίας. Παράλληλα, η αδερφή της, Μαρί-Καρολίν Λεπέν, κατάφερε και αυτή να εκλεγεί πρώτη στη νομό της Σαρτ, στα βορειοδυτικά της χώρας, που παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο της κεντροδεξιάς.

Υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, η Λεπέν στο μήνυμά της χθες βράδυ σημείωσε ότι ο γαλλικός λαός έδειξε με σαφήνεια την προθυμία του να γυρίσει σελίδα. Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της ακροδεξιάς δεν βιάζεται. Είτε το κόμμα της επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου, είτε όχι. θα είναι σε προνομιακή θέση για να διεκδικήσει το 2027 το απόλυτο βραβείο, τη γαλλική προεδρία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, που προαλείφεται για τον πρωθυπουργικό θώκο σε περίπτωση που το κόμμα του τελικά επικρατήσει την ερχόμενη Κυριακή μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στο μήνυμά του χθες βράδυ δεν έκανε καμία αναφορά στον σχηματισμό του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά συγκέντρωσε τα πυρά του κατά της αριστεράς, η οποία ήρθε δεύτερη σε όλη τη χώρα, κατηγορώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ότι «δεν έχει ηθικά όρια» και ότι θα αποτελούσε «υπαρξιακό κίνδυνο για το έθνος», αφού θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία και να ανοίξει τα γαλλικά σύνορα στους μετανάστες.

Ο ηττημένος των εκλογών

Ο μεγάλος χαμένος της του πρώτου γύρου είναι αναμφισβήτητα ο Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Υπολείπονται σημαντικά των αντιπάλων τους, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Γάλλου προέδρου πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Εθνοσυνέλευση, με ελάχιστες προοπτικές σχηματισμού νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τις καταστροφικές επιδόσεις του κόμματός του στις ευρωεκλογές πριν ένα μήνα, εξέπληξε ακόμη και το δικό του στρατόπεδο, με βασικούς συμμάχους του, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ να επικρίνουν ανοιχτά την κίνηση του προέδρου. Μάλιστα, πολλοί υποψήφιοι που κατέβηκαν στις εκλογές με τον κεντρώο συνασπισμό απέφυγαν να βάλουν τη μορφή του Γάλλου προέδρου στις προεκλογικές αφίσες τους, φοβούμενοι ότι θα περιόριζε τις πιθανότητές τους να εκλεγούν.

Αποφεύγοντας να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες χθες το βράδυ, ο Μακρόν φαίνεται ότι προσανατολίζεται να αφήσει τον πρωθυπουργό του Γκαμπριέλ Ατάλ να μεταφέρει την μάλλον διφορούμενη θέση του προεδρικού στρατοπέδου πριν από τον δεύτερο γύρο, ο οποίος πάντως τόνισε στο μήνυμά του ότι ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό.

Ο αριστερός συνασπισμός

Οι αριστερές συμμαχίες της Ανυπότακτης Γαλλίας, που συνένωσε δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, με ένα ισχυρό ποσοστό που υπερβαίνει το 28% των ψήφων επιβεβαιώνει την άνοδό της, όμως συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να συγκροτήσει μια λειτουργική πλειοψηφία.

Ο προοδευτικός συνασπισμός, που ονομάστηκε Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είναι σημερινή εκδοχή έκδοση της συμμαχίας NUPES (Νέα Οικολογική και Σοσιαλιστική Λαϊκή Ένωση) για τις βουλευτικές εκλογές του 2022, η οποία δημιουργήθηκε από τον αριστερό ηγέτη Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μελανσόν επικρίθηκε έντονα από τα πιο κεντρώα μέλη του συνασπισμού, αφού αρνήθηκε να παραχωρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον σοσιαλιστή υποψήφιο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ο οποίος στις ευρωπαϊκές εκλογές διεύρυνε με επιτυχία το ακροατήριο της μετριοπαθούς αριστεράς.

Πηγή: Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, δέχθηκε στο ξενοδοχείο του, την Παρασκευή,...

ΥΓΕΙΑ

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής στους επιζώντες καρκίνου, σύμφωνα με διεπιστημονική μελέτη με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι απροσδόκητος, οφείλεται σε καρδιακά αίτια και συμβαίνει εντός μίας ώρας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο αιφνίδιος θάνατος εκδηλώνεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών»: Με αυτή τη λακωνική διαρροή το κυβερνητικό επιτελείο σχολίασε τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα...