Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζήτησε ισόβια για τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ερνάντεζ κατηγορούμενο σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε χτες Τρίτη από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα καταδικαστεί σήμερα Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντεζ, να τον καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και χρήση όπλων για την προστασία εγκληματικών επιχειρήσεων.

Ένα δικαστήριο έκρινε ήδη ένοχο τον Ερνάντεζ τον Μάρτιο, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, μεταξύ 2004 και 2022 -όταν έληξε η δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος- ήταν μέρος μιας «διεφθαρμένης και βίαιης συνωμοσίας» διακίνησης ναρκωτικών για να διευκολύνει την εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων κιλά κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ανάγκη επιβολής ισόβιας κάθειρξης έγκειται στην επίτευξη γενικής αποτροπής.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την περίπτωση» να στείλουμε ένα μήνυμα σε διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και διακινητές ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει το Δημόσιο Υπουργείο.

Επιπλέον, η Εισαγγελία ζήτησε από τον υπεύθυνο δικαστή Kevin Castel, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, να απορρίψει τα επίμονα επιχειρήματα του Hernández ότι είναι αθώος, ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης ήταν αδύναμα και ότι οι μάρτυρες που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι αξιόπιστοι καθώς είναι  από την Ονδούρα διακινητές που εκτίουν ποινές στις ΗΠΑ.

Ο Ερνάντεζ έστειλε μια επιστολή την περασμένη Παρασκευή στον Καστέλ, στην οποία διαβεβαιώνει ότι η δικαστική του διαδικασία ήταν «γεμάτη με λάθη και αδικίες» και ότι υπέστη «λιντσάρισμα» που διενεργήθηκε από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η Εισαγγελία προέτρεψε επίσης το δικαστήριο να μην εξετάσει τα επιχειρήματα του Hernández που βασίζονται στα υποτιθέμενα «καλά έργα» του στην Ονδούρα, συμπεριλαμβανομένων νόμων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, της βίας και της διαφθοράς, για να υποστηρίξει «ότι είναι ένας αθώος άνθρωπος που αξίζει επιείκειας”.

Ομοίως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι άλλα δικαστήρια στη χώρα έχουν καταδικάσει από το 2004 πολλούς από τους συνεργούς του κατηγορουμένου, οι οποίοι διακινούσαν σημαντική ποσότητα κοκαΐνης μέσω της Λατινικής Αμερικής μέχρι να φτάσουν στις ΗΠΑ, όταν ήταν αναπληρωτής.

«Ο κατηγορούμενος έπαιξε έναν  ζωτικό ρόλο, δίνοντας τον τόνο από την κορυφή, επιτρέποντας τη διακίνηση ναρκωτικών και τη βία και την ανεξέλεγκτη διαφθορά να ανθίσουν», είπε ο δικαστής.

Η Εισαγγελία τόνισε επίσης ότι ο Ερνάντεζ παρείχε προστασία στους εγκληματίες ώστε να μην διώκονται, συγκάλυψε τη βία και ηγήθηκε ενός δικτύου υποστήριξης που παρείχε πολιτική νομιμότητα σε μια γενιά διακινητών ναρκωτικών της Ονδούρας.

Πηγή: EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Κλείνοντας το δικό σας Tenere test ride, θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τη μοναδική adventure αίσθηση οδήγησης που μόνο μια Yamaha Tenere 700...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα απολιθωμένο οστό αυτιού που ανακαλύφθηκε σε ένα σπήλαιο στην Ισπανία πιθανώς ανήκει σε ένα παιδί που έζησε την εποχή των Νεάντερταλ και έπασχε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας στο μέλλον, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε σύγκριση με παράγοντες όπως...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια δισέλιδη επιστολή που έγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην οποία προειδοποιούσε τον Φράνκλιν Ρούσβελτ ότι η ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πυρηνική...