Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην ΕΕ σε αιτήματα ασύλου και αυτή που χορηγεί τα λιγότερα με ποσοστό 12%

Η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε τα περισσότερα αιτήματα ασύλου το 2023 (163.220) και αυτή που χορήγησε τη λιγότερη διεθνή προστασία, στο 12% των αιτούντων, γεγονός που την τοποθετεί 30 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στο ποσοστό αναγνώρισης.

Πρόκειται για στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Ισπανικής Επιτροπής Βοήθειας για τους Πρόσφυγες (CEAR), η οποία προειδοποιεί για αύξηση 56% στον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν για επίλυση το 2023: 191.095 άτομα στην Ισπανία «περιμένουν απόφαση από την οποία εξαρτάται η ζωή τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αιτήσεις για διεθνή προστασία για μετανάστες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους επειδή διώκονται για διαφορετικούς λόγους αυξήθηκαν το 2023 κατά 37,3% ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία «παρά τα σοβαρά εμπόδια» που υπάρχουν για την πρόσβαση τους στη διαδικασία.

Η διευθύντρια του CEAR, Mónica López, τόνισε ότι, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία είναι η τρίτη που έλαβε τα περισσότερα αιτήματα το 2023, μόνο πίσω από τη Γερμανία (351.510) και τη Γαλλία (166.880), αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ως προς το ποσοστό θετικής επίλυσης των αιτημάτων. Είναι η χώρα που έχει επιλύσει ευνοϊκά τις λιγότερες αιτήσεις σε ποσοστιαία βάση, με δείκτη που μειώθηκε από 16,5% το 2022 σε 12% το 2023, ποσοστό που ο γενικός διευθυντής της CEAR, Mauricio Valiente, χαρακτήρισε «πολύ χαμηλό».

Το 94% των Κολομβιανών αιτούντων δεν λαμβάνει προστασία

Όσον αφορά τα προφίλ των αιτούντων, η έκθεση επισημαίνει αύξηση του αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλονται από γυναίκες αλλά και από παιδιά, που αντιπροσωπεύουν το 19% του συνόλου. Από τις δέκα χώρες με τους περισσότερους αιτούντες άσυλο στην Ισπανία το 2023, οι επτά είναι από τη Λατινική Αμερική, οι εθνικότητες με το υψηλότερο ποσοστό θετικής επίλυσης είναι η Ουκρανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία, το Αφγανιστάν και η Παλαιστίνη και η χώρα με τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις προς επίλυση, είναι με διαφορά, η Κολομβία, με 30.527.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τους προερχόμενους από την Κολομβία, το 94% των ατόμων που έχουν επισημοποιήσει ένα αίτημα δεν έχουν λάβει προστασία στην Ισπανία παρά τις σοβαρές απειλές για την ζωή τους που υφίστανται στη χώρα τους όπου η έντονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διεθνώς γνωστή.

Το 2023, εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία ασύλου με ελλείψεις σε ραντεβού και χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν έως και εννέα μήνες, γεγονός που τροφοδότησε μια παράτυπη αγορά αγοραπωλησιών (με τιμές μεταξύ 50 και 300 ευρώ ανά ραντεβού),

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής των Καναρίων Νήσων, μιας από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, από τον Ιούλιο του 2023.

Σχετικά με αυτήν την κρίση, η Mónica López επικρότησε την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και την υιοθέτηση υποδειγματικών έκτακτων μέτρων, όπως η έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φροντίδας και Έκτακτης Ανάγκης (CAED). Ομως η πλειονότητα των ανθρώπων που έφτασαν στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νησιών εξέφρασαν την επιθυμία τους να ζητήσουν διεθνή προστασία, αλλά οι δυσκολίες στην απόκτηση ραντεβού και οι περιορισμοί του συστήματος ανθρωπιστικής φροντίδας άφησαν πολλούς από αυτούς σε κατάσταση έλλειψης προστασίας και κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού. «Ανησυχούμε γιατί η χωρητικότητα υποδοχής δεν είναι επαρκής, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε η López και απαίτησε από την κυβέρνηση να επεκτείνει διαρθρωτικά τους χώρους υποδοχής.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τη Hyundai, το “N” σημαίνει Νάμγιανγκ, περιοχή στην οποία βρίσκεται το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της κολοσσιαίας εταιρείας στην Κορέα, όπου γεννήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι 22 εθνικές ομάδες –6 γυναικείες και 16 ανδρικές- με τους 60 στο σύνολο αναβάτες τους, θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Explorer είναι το πρώτο μιας σειράς καινοτόμων, νέων ηλεκτρικών οχημάτων της Ford που ανοίγει τον δρόμο για τον πλήρη επαναπροσδιορισμό...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, με τα έξι πιο ακραία έτη να...