Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα που αρχίζει την Πέμπτη 3/10: Τζάμπολ με…πόθο κρυφό έναν πρώτο ελληνικό τελικό

Αφού το ελληνικό μπάσκετ… περίμενε επί έντεκα ολόκληρα χρόνια, από το 2013 με τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο, για να δει δική του ομάδα στην κορυφή της Euroleague, το 2024 ήρθε η ώρα με τον Παναθηναϊκό να… κάνει τους Ευρωπαίους φιλάθλους να… παραμιλούν το βράδυ της 26ης Μαΐου, με την κατάκτηση του τίτλου, 95-80, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, στην “UBER Arena” του Βερολίνου. Στην πρώτη χρονιά παρουσίας του Εργκίν Αταμάν στην τεχνική ηγεσία και με τον Κώστα Σλούκα να αποχαιρετά τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2023 και να φορά το περιβραχιόνιο του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» έκαναν αυτό που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στην Ιστορία… μία ολοκαίνουρια ομάδα με 11 νέους παίκτες να κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, από την πρώτη κιόλας σεζόν! Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός, στο Βερολίνο, εκεί που έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα ο Παναθηναϊκός, επιβεβαίωσε την κλάση του, φωνάζοντας «παρών» σε ένα τρίτο διαδοχικό φάιναλ φορ και τερματίζοντας στην 3η θέση.

Στη γραμμή εκκίνησης, λοιπόν της 25ης επετείου της Euroleague, τελευταίας σεζόν χωρίς Salary Cap, o Παναθηναϊκός και o Ολυμπιακός, παίρνουν θέση ως φαβορί! Οι δύο ελληνικές ομάδες συγκαταλέγονται στην ελίτ ήδη από την περασμένη σεζόν και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο και ουσιαστικά, το περασμένο καλοκαίρι! Η επιστροφή του MVP της Euroleague 2023, Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό, μετά τη μία σεζόν του στο ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς, από μόνη της αλλάζει τις ισορροπίες τόσο στη δυναμική της ομάδας του Πειραιά όσο και στις πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου. Εξάλλου, με το Σάσα Βεζένκοφ το 2023, ο Ολυμπιακός απώλεσε τον τίτλο στο Κάουνας, μετά το εύστοχο σουτ του Σέρχιο Γιουλ στα 3,2΄΄ πριν τη λήξη του τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης… μία απώλεια που στον Ολυμπιακό θα… πονά για πάντα. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έκαναν υπέρβαση αυτή τη φορά, φέρνοντας στο ΣΕΦ και τον ΝΒΑερ Εβάν Φουρνιέ, τον 3ο σκόρερ της Euroleague πέρυσι στην κανονική περίοδο Κίναν Έβανς (θ΄αγωνιστεί από τον Ιανουάριο λόγω τραυματισμού), τον Λούκα Βιλντόσα από τον Παναθηναϊκό. Στο… λιμάνι επέστρεψε και ο «μπόμπερ» Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης, Παναθηναϊκός, με διορθωτικές κινήσεις έφερε μεγάλους παίκτες, όπου υπήρχαν… κενά. Απέκτησε τον Λορένζο Μπράουν, τον Τούρκο διεθνή σέντερ Ομέρ Γιουρτσεβέν, και τον επίσης ΝΒΑερ, Τσεντί Οσμάν, για τη θέση «3».

Οι δύο ελληνικές ομάδες παίρνουν θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ της Euroleague ως ομάδες φαβορί όχι μόνο για το φάιναλ φορ, το οποίο φαίνεται να οδεύει προς το Βελιγράδι ξανά (όπως το 2022), αλλά ακόμη και για τον τελικό… κι ενώ ποτέ έως σήμερα, οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ δεν έχουν βρεθεί αντίπαλοι στην καταληκτική αναμέτρηση του πρώτου τη τάξει ευρωπαϊκού διασυλλογικού πρωταθλήματος. Άραγε… θα συμβεί αυτό φέτος;

Λίγες ημέρες, αφού ο Ολυμπιακός κατέκτησε για 3η διαδοχική φορά -και στο σύνολο- το Super Cup Ελλάδας, επικρατώντας πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ (86-85) του Παναθηναϊκού στον τελικό στη Ρόδο, οι δύο πανίσχυρες ελληνικές ομάδες μετρούν αντίστροφα για τον πρώτο αγώνα τους στη Euroleague της σεζόν 2024-25. Σε μια περίοδο που όλες οι ομάδες είναι ανέτοιμες και αντιμετωπίζοντας αμφότερες αρκετές και σημαντικές απουσίες, στην πρώτη «μητέρα των μαχών» της σεζόν, παρουσίασαν υψηλού επιπέδου μπάσκετ, με «βροχή» από τρίποντα, με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό, σε ένα ματς που κράτησε «ζωντανό» το ενδιαφέρον των φιλάθλων έως το τέλος.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης 2024, Παναθηναϊκός, ξεκινά την αγωνιστική περίοδο 2024-25 από εκεί που… τέλειωσε την προηγούμενη, δηλαδή από το Βερολίνο! Πρώτη αντίπαλος για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, είναι η αδύναμη Άλμπα Βερολίνου, με το τζάμπολ να έχει οριστεί για τις 19:45 την Πέμπτη (3/10). Αδιαμφισβήτητα πιο δύσκολη πρεμιέρα περιμένει τον Ολυμπιακό, αφού η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με τη Φενερμπαχτσέ, στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή (4/10, 20:30). Αυτή είναι και η πιο αμφίρροπη «μάχη» της 1ης αγωνιστικής της Euroleague. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Μπάγερν Μονάχου με νέο προπονητή τον τέως Ομοσπονδιακό τεχνικό της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γερμανίας, Γκόρντον Χέρμπερτ, υποδέχεται την περσινή φιναλίστ και πολυνίκη της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα», όμως γνώρισε ήττα σοκ στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος με 86-85 από τη νεοφώτιστη… Λέιμα Κορούνια! Η Μονακό που απέκτησε δύο Έλληνες το καλοκαίρι, τους Νικ Καλάθη και Γιώργο Παπαγιάννη φιλοξενεί την Αρμάνι Μιλάνο. Οι Μονεγάσκοι δεν θα έχουν στην πρεμιέρα τον τραυματία Νικ Καλάθη, ενώ ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα ενισχύσει τη Μονακό ο Μάικ Τζέιμς. Η Μπαρτσελόνα αγωνίζεται στο Κάουνας με τη Ζαλγκίρις, ενώ ο νέος τεχνικός της Μπασκόνια Πάμπλο Λάσο ετοιμάζει τα πλάνα του για τη «μάχη» με την Παρτιζάν του Ζέλιμιρ Ομπράντιβιτς στη Βιτόρια. Στο Βελιγράδι, όπως και πέρυσι, θα δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Μακάμπι Τελ Αβίβ που στο πρώτο ματς θα υποδεχτεί τη γαλλική Βιλερμπάν. Η Αναντολού Εφές, έχει βάλει στόχο την επιστροφή στο φάιναλ φορ και στην πρεμιέρα αγωνίζεται στην Μπολόνια, κόντρα στη Βίρτους. Τέλος, ο Ερυθρός Αστέρας, ταξιδεύει στο Παρίσι, όπου θα βρει στον δρόμο του την πρωτοεμφανιζόμενη στη Euroleague, Παρί, η οποία κατέκτησε το Eurocup και πήρε τη θέση της Βαλένθια.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (3-4/10/2024)

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου

Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 19:45
Μονακό (Μονακό)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Ζάλγκιρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Βιλερμπάν (Γαλλία)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπασκόνια (Ισπανία)-Παρτιζάν (Σερβία)

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου
Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Ολυμπιακός (Ελλάδα) 20:30
Παρί (Γαλλία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ!

Πέρυσι, τέτοια εποχή… στον Παναθηναϊκό έλεγαν «κάθε αρχή και δύσκολη» και ζητούσαν… υπομονή από τους φιλάθλους τους, αφού ο Εργκίν Αταμάν μόλις ξεκινούσε να δημιουργεί τον νέο Παναθηναϊκό, με μία ανανεωμένη ομάδα, των έντεκα νέων παικτών! Λίγους μήνες αργότερα, οι «πράσινοι» πέτυχαν το… ακατόρθωτο. Κατέκτησαν τη Euroleague στο Βερολίνο!!! Και λίγες εβδομάδες αργότερα και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Από τη μετριότητα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, την 17η θέση το 2023, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στην πρώτη το 2024! Τι θέλει, λοιπόν ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2024-25 στην Ευρώπη; Μα να το ξανακάνει!!! Μετά το 7ο αστέρι, να ράψει και ένα 8ο. Και δεν είναι απλώς λόγια… αφού ο διοικητικός ηγέτης του, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όχι μόνο δεν επαναπαύτηκε, αλλά έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και αυτό το καλοκαίρι, αμέσως μετά την κατάκτηση της κορυφής. Ο Λορένζο Μπράουν αποκτήθηκε στην περιφέρεια, στη θέση του Λούκα Βιλντόσα που υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Η εμπειρία του πρώην παίκτη της Μακάμπι Τελ Αβίβ σε νούμερα αποτυπώνεται σε 14,7 πόντους και 5,8 ασίστ μέσο όρο τις δύο σεζόν στην ισραηλινή ομάδα. Ο Τούρκος διεθνής σέντερ Ομέρ Γιουρτσεβέν, μετά από εμπειρία τριών ετών στο ΝΒΑ, ενισχύει τη φροντ λάιν των «πρασίνων», από την οποία παρελθόν αποτελεί ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι. Η τελευταία μεταγραφή του Παναθηναϊκού αφορούσε τη θέση «3», με τον Τσεντί Οσμάν, να υπογράφει για να δώσει λύσεις εκεί που αγωνίζονται ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Μάριους Γκριγκόνις. Ο Οσμάν αγωνίστηκε στο ΝΒΑ τις επτά τελευταίες σεζόν.

Οι “back to back” τίτλοι, λοιπόν είναι το διακύβευμα για τον φετινό Παναθηναϊκό. Αν το υποσχεθούν αυτό στους φιλάθλους τους, ο Εργκίν Αταμάν και ο Κώστας Σλούκας, κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει για… αίολες υποσχέσεις. Ο Εργκίν Αταμάν το έχει ξανακάνει, οδηγώντας σε “back to back” τίτλους την Αναντολού Εφές, όπως και ο MVP του φάιναλ φορ 2024, Κώστας Σλούκας ως παίκτης του Ολυμπιακού, το 2012 και το 2013.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Για το 4ο σερί φάιναλ φορ… και το 4ο αστέρι

Ο Ολυμπιακός παίρνει θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ της σεζόν 2024-25 ως ο 3ος της περυσινής διοργάνωσης, με στόχο την παρουσία του σε ένα 4ο διαδοχικό φάιναλ φορ. Οι τρεις τελευταίες αποτυχημένες διαδοχικές προσπάθειες σε φάιναλ φορ (Βελιγράδι 2022, Κάουνας 2023, Βερολίνο 2024) να ράψει το 4ο αστέρι στη φανέλα έχουν πληγώσει διοίκηση, προπονητικό τιμ, παίκτες και φιλάθλους στον Πειραιά, απογοήτευση που μετετράπη σε πείσμα από τους διοικητικούς ηγέτες του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τεράστιες κινήσεις στη μεταγραφική αγορά το καλοκαίρι.

Αυτή τη φορά… δεν επιτρέπονται λάθη στον Ολυμπιακό και από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας… το όραμα είναι σαφές… τίτλος και μόνος τίτλος Euroleague το 2025. Από τη στιγμή που ο Σάσα Βεζένκοφ έκλεισε τα αυτιά του σε προσφορές από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Παναθηναϊκού και επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του τον Ολυμπιακό… θέλει και ο ίδιος να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε το 2023 στο Κάουνας.

Η επιστροφή του «ασημένιου» στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 με την εθνική Σερβίας, Νίκολα Μιλουτίνοφ, στη ρακέτα, δίπλα στον Γάλλο διεθνή σέντερ Μουσταφά Φαλ, αποτελεί εγγύηση στο «5», σε συνδυασμό με την παρουσία του αθλητικού Μόουζες Ράιτ που πήγε στον Ολυμπιακό από την Τουρκία μεσούσης της σεζόν 2023-24. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν και τον Φιλίπ Πετρούσεφ και όπως αποδείχτηκε έπραξαν σοφά, με τους Φαλ και Μιλουτίνοφ τραυματίες αυτό το διάστημα και απόντες και από το Super Cup στη Ρόδο. H σεζόν είναι μεγάλη και αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός έχει 16 παίκτες ετοιμοπόλεμους, με τους δεύτερους ισάξιους των πρώτων σε όλες τις θέσεις. Το θετικό είναι πως ο Άλεκ Πίτερς, ο οποίος προέρχεται από μία μεγάλη χρονιά παίζοντας στη θέση του Βεζένκοφ εν τη απουσία του τελευταίου πέρυσι, μπορεί να κατέβει και στο «3», ενώ και ο αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Παπανικολάου παίζει στο «3» και στο «4». Ο Εβάν Φουρνιέ χρειάζεται χρόνο, όπως φάνηκε στο Super Cup, αλλά μόλις προσαρμοστεί θα είναι ασταμάτητος, αλλά και τον σκόρερ Κίναν Έβανς που αποκτήθηκε για να προσφέρει από τον Ιανουάριο και μετά όταν θα έχει αφήσει πίσω του τον τραυματισμό που υπέστη με τη Ζαλγκίρις Κάουνας τον περασμένο Μάιο. Στα γκαρντ, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε δίπλα στους «παλιούς» Τόμας Ουόκαπ, Σακίλ ΜακΚίσικ, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Έχοντας αγωνιστεί στον Ολυμπιακό πριν δοκιμάσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αγωνιζόμενος στο ΝΒΑ, νιώθει σαν στο σπίτι του στο λιμάνι. Στον τελικό του Super Cup ξεκίνησε με 4/4 τρίποντα και δείχνει πιο «ζεστός» από ποτέ. Παρελθόν αποτελούν οι Μιχάλης Λούντζης (αγωνίζεται στον Προμηθέα Πατρών), Αϊζέια Κέινααν (συνεχίζει στον Ερυθρό Αστέρα), Ίγκνας Μπραζντέικις (επέστρεψε στη Ζαλγκίρις) και Λουκ Σίκμα.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 16 ΟΜΑΔΕΣ

Το φετινό πρωτάθλημα της Euroleague, από πλευράς ονομάτων, ποιότητας, ανταγωνιστικότητας, αρχίζει ως το κορυφαίο όλων των εποχών. Πολλές ομάδες ενισχύθηκαν και διεκδικούν μια θέση στο φάιναλ φορ. Στον… Μαραθώνιο των 34ων αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν τις πιο αμφίρροπες «μάχες» που έχουν δει έως σήμερα.

Η Φενερμπαχτσέ, μετά από τις δύο ελληνικές ομάδες, ακολούθησε ως προς τις εντυπώσεις το καλοκαίρι. Μπορεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να είδε τους Καλάθη, Παπαγιάννη να υπογράφουν στη Μονακό και τον Ντόρσεϊ να επιστρέφει στον Ολυμπιακό, αλλά η διοίκηση δεν του… χάλασε χατήρι στα «θέλω» του. Ο ύψους 2.21 σέντερ Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, κάνει τη φροντ λάιν της Φενέρ μία από τις ισχυρότερες στο φετινό πρωτάθλημα. Στους ψηλούς προστέθηκε και ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού Κεμ Μπιρτς. Στην περιφέρεια, οι δύο «καυτοί» γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπάλντγουιν και Κόλσον, μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη. Στη Φενέρ υπέγραψαν και ο Νικολό Μέλι και ο Ντέβον Χολ (από την Αρμάνι Μιλάνο αμφότεροι).

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, παραμένουν ισχυρές, η Αναντολού Εφές πήρε από τη φροντ λάιν της Ρεάλ Μαδρίτης τον Βενσάν Πουαριέ, η Μονακό ενισχύθηκε με Καλάθη, Παπαγιάννη και Φουρκάν Κορκμάζ.

O Γκόρντον Χέρμπερτ ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τη γερμανική ομοσπονδία μπάσκετ, ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου και έφερε από την Αρμάνι Μιλάνο στη Βαυαρία τον Γιόχαν Φόιγκτμαν και τον Σαμπάζ Νέιπιερ. Από την Μπαρτσελόνα τον Γερμανό σέντερ Όσκαρ ντα Σίλβα και από τη Φενερμπαχτσέ τον 24χρονο Ισραηλινό σουτέρ Γιαμ Μανταρ.

Ο Πάμπλο Λάσο μετά από μία σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπασκόνια του Τσίμα Μονέκε και του Έλληνα Νίκου Ρογκαβόπουλου. Η Παρτιζάν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο Ερυθρός Αστέρας του Γιάννη Σφαιρόπουλου επιστρέφουν δυναμικά και αυτήν τη σεζόν… έχοντας υψηλότερες βλέψεις εν συγκρίσει με πέρυσι.

Ουσιαστικά, η «σταχτοπούτα» Παρί και οι Άλμπα Βερολίνου και Βιλερμπάν είναι οι μόνες ομάδες που φαίνεται πως θα μείνουν πίσω στην «κούρσα» για την πρόκριση στα πλέι οφ της φετινής Euroleague.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δεν είναι ο κυβισμός του κινητήρα που σε συνεπαίρνει διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ούτε η απόδοση ως “στεγνός” αριθμός. Είναι το σύνολο που σε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Tenere 700, το εμβληματικό Adventure της Yamaha, είναι μια μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων που κατασκευάστηκε για τέλεια απόδοση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

To Renault 4 E-Tech είναι, με μήκος 4,14 μέτρων, ένα συμπαγές SUV που έχει στον πυρήνα του την πρακτικότητα που διέκρινε τον ένδοξό του,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Αυστραλία προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πρώτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο...