Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι πρώτοι Galacticos της Ρεάλ απέτυχαν, τώρα όμως ο Πέρεθ ξέρει τι πρέπει να κάνει

Η καλύτερη ομάδα του κόσμου υπέγραψε τον καλύτερο παίκτη του κόσμου. Aλλά θα έχουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος ή θα δούμε κάτι διαφορετικό;

Η μετακίνηση του Κιλιάν Εμπαπέ στη Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαιώθηκε τελικά το βράδυ της Δευτέρας (3/6). «Ως Κούλε, δεν είναι καλά νέα», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καλά νέα για κανέναν από τους αντιπάλους της Μαδρίτης.

Η “Βασίλισσα” το βράδυ του Σαββάτου (1/6) κατέκτησε το έκτο Champions League τα τελευταία 11 χρόνια – και το 15ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο συνολικά. Τώρα, έχει προσθέσει στο ρόστερ της τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, σε μια γαλαξιακή ομάδα που διαθέτει ήδη σούπερ σταρ, όπως ο Βινίσιους Τζούνιορ και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Ό,τι κι αν συμβεί από τώρα μέχρι το κλείσιμο της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, οι Μαδριλένοι αναμένεται παγκοσμίως να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους στέμμα την επόμενη σεζόν. «Έρχονται δεκαέξι», έγραψε ο θρύλος του συλλόγου Μαρσέλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ενθουσιασμός του Βραζιλιάνου πρώην άσου του Ολυμπιακού είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά η άμεση επιτυχία δεν είναι καθόλου δεδομένη. Όταν πρόκειται για τους Galacticos, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η υπογραφή σούπερ σταρ μπορεί τελικά να απέδωσε για τον πρόεδρο της Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, αυτή τη φορά, αλλά η πρώτη εποχή κατέληξε σε αποτυχία.

(AP Photo)

Νίκη-έκπληξη

Ο Πέρεθ φαινόταν να μην έχει πολλές ελπίδες να θριαμβεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2000 στη Μαδρίτη. Ο Λορένθο Σανθ βρισκόταν σε φαινομενικά ισχυρή θέση, έχοντας μόλις κατακτήσει το δεύτερο Champions League του σε τρεις σεζόν ως ισχυρός άνδρας της Ρεάλ.

Πράγματι, ο Σανθ έφερε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2000, επειδή ήθελε να εκμεταλλευτεί την δυναμική του, που είχε δημιουργηθεί από την ευρεία νίκη με 3-0 επί της Βαλένθια στο Παρίσι δύο μήνες νωρίτερα.

Ωστόσο, ο Πέρεθ επικράτησε για δύο λόγους. Πρώτον, υποσχέθηκε να διαγράψει το σημαντικό χρέος που είχε συσσωρευτεί επί των ημερών του Σανθ. Δεύτερον, και πολύ πιο γνωστό, υποσχέθηκε να υπογράψει τον Λουίς Φίγκο από την άσπονδη αντίπαλο Μπαρτσελόνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πέτυχε και τους δύο στόχους.

Άλλαξε την ιστορία

Ο Πέρεθ εκμεταλλεύτηκε έξυπνα την ένταση μεταξύ του Φίγκο και του διοικητικού συμβουλίου των “μπλαουγκράνα” για να πείσει τον Πορτογάλο σταρ να συμφωνήσει στη μεγαλύτερη -και πιο αμφιλεγόμενη- μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ήταν επίσης μία από τις πιο σημαντικές, καθώς σηματοδότησε την έναρξη της πρώτης εποχής των Galacticos στη Μαδρίτη, με τον Πέρεθ να ακολουθεί την πολιτική της υπογραφής τουλάχιστον ενός σούπερ σταρ κάθε καλοκαίρι στη συνέχεια.

Στο μυαλό του προέδρου, μια τέτοια στρατηγική είχε απόλυτο νόημα. Η αθλητική επιτυχία και η οικονομική επιτυχία ήταν αλληλένδετες. Όσο περισσότερους σπουδαίους παίκτες έχεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις. Όσο περισσότερο κερδίζεις, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζεις. Όσο περισσότερα χρήματα βγάζεις, τόσο περισσότερους σπουδαίους παίκτες μπορείς να αγοράσεις.

Ήταν, στα μάτια του Πέρεθ ένας αυτοσυντηρούμενος κύκλος – και δούλεψε… για λίγο.

Η δόξα μετατρέπεται σε αποτυχία

Η Ρεάλ κατέκτησε τη La Liga στην πρώτη σεζόν του Φίγκο. Σήκωσε το τρόπαιο του Champions League την επόμενη χρονιά χάρη σε ένα εμβληματικό νικητήριο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος πήρε το μεταγραφικό ρεκόρ του Φίγκο όταν ήρθε από τη Γιουβέντους. Αφού οδήγησε τη Βραζιλία στη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, ο Ρονάλντο βγήκε πρώτος σκόρερ και η Ρεάλ κατέκτησε έναν ακόμη ισπανικό τίτλο.

Ωστόσο, το 2003 σηματοδότησε την αρχή του τέλους της προεδρίας του Πέρεθ. Από καθαρά οικονομική άποψη, πέτυχε την πιο σημαντική μεταγραφή του, υπογράφοντας τον Ντέιβιντ Μπέκαμ κάτω από τη μύτη της Μπαρτσελόνα. Ήταν ένα κολοσσιαίο εμπορικό πραξικόπημα.

Η Ρεάλ απέκτησε το πιο διάσημο πρόσωπο του αθλητισμού για “ψίχουλα” και ο Άγγλος άνοιξε αμέσως νέες αγορές για τον σύλλογο. Η περιοδεία του συλλόγου στην Ασία πριν από την έναρξη της σεζόν έγινε γρήγορα θρύλος, καθώς οι οπαδοί συνέρρεαν για να δουν τον Μπέκαμ και τους συμπαίκτες του. Ακόμη και το θρυλικό αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έμεινε έκπληκτος από τους Galacticos. «Είναι η ισχυρότερη ομάδα που έχω δει ποτέ από άποψη ονομάτων», είχε πει τότε.

Ωστόσο, το εγχείρημα του Πέρεθ κατέρρευσε επειδή αφαίρεσε κάποια από τα θεμέλιά του και παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2006, με τη Ρεάλ να μην έχει καταφέρει να κερδίσει μια σημαντική διάκριση για τα προηγούμενα τρία χρόνια – η χειρότερη ξηρασία τροπαίων από το 1953.

Η στρατηγική του “Ζιντάν και Παβόν» είχε αποδειχθεί καταστροφική, καθώς οι νεαροί παίκτες τους οποίους οι Μαδριλένοι εμπιστεύτηκαν δεν ήταν του απαιτούμενου επιπέδου, ενώ ο Πέρεθ ήταν ξεκάθαρα πολύ απασχολημένος με το να συγκεντρώνει αστέρια για εμπορικό όφελος παρά με το να φτιάχνει μια νικηφόρα ομάδα. Μεγάλα ονόματα συνέχισαν να καταφθάνουν, όπως ο Μάικλ Όουεν και ο Ρομπίνιο, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χώρος για όλους.

 

O Ρόλος του Μακελελέ

Ο ταπεινός Βιθέντε Ντελ Μπόσκε απολύθηκε από προπονητής, ενώ ο αμυντικός μέσος Κλοντ Μακελελέ πωλήθηκε στην Τσέλσι επειδή είχε το θράσος να ζητήσει αύξηση μισθού ως μια μορφή αποζημίωσης για το γεγονός ότι συχνά έκανε τη δουλειά… πέντε παικτών.

«Δεν μπορούσε να κάνει κεφαλιά και σπάνια περνούσε την μπάλα πάνω από τρία μέτρα», δήλωσε περιβόητα ο Πέρεθ. «Θα έρθουν νέοι παίκτες που θα κάνουν τον Μακελελέ να ξεχαστεί».

Ο Mακελελέ δεν ξεχάστηκε ποτέ, όμως, καθώς έγινε το σύμβολο της ανοησίας του Πέρεθ. Χωρίς κανέναν να προστατεύει την αμυντική τετράδα, η Ρεάλ άρχισε να διαλύεται – και ο Κάρλος Κεϊρόζ, ο αντικαταστάτης του Ντελ Μπόσκε, αποδείχθηκε εντελώς ανίκανος να σώσει την κατάσταση.

«Δεν κάναμε λάθος που δεν ανανεώσαμε τον Ντελ Μπόσκε, αλλά κάναμε λάθος που προσλάβαμε τον Κεϊρόζ», δήλωσε ο Πέρεθ, αδυνατώντας ακόμα να δει πλήρως το λάθος του.

 

Μαθήματα που διδάχθηκαν

Παρόλα αυτά, αναμφισβήτητα αντλήθηκαν διδάγματα από τις αποτυχίες της πρώτης εποχής των Galaticos. Όταν ο Πέρεθ επέστρεψε ως πρόεδρος, ξόδεψε ακόμα πιο πολλά χρήματα, σπάζοντας δύο φορές το ρεκόρ μεταγραφών το καλοκαίρι του 2009 για να υπογράψει τον Κακά και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο, έφερε επίσης τον Τσάμπι Αλόνσο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου για να διαχειριστεί τη μεσαία γραμμή. Ο Σάμι Κεντίρα έφτασε την επόμενη χρονιά.

Φυσικά, η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι ήταν η κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή, αλλά οι Μαδριλένοι αργά αλλά σταθερά αποκατέστησαν τους εαυτούς τους ως βασιλιάδες της ηπειρωτικής διοργάνωσης χάρη σε μια σειρά επιτυχημένων μεταγραφών σε κάθε τμήμα: Ραφαέλ Βαράν, Ντάνι Καρβαχάλ, Κασεμίρο, Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρόος, Ίσκο και Γκάρεθ Μπέιλ.

Υπάρχει, λοιπόν, κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η τρίτη εποχή των Galacticos του Πέρεθ θα αποφύγει τα λάθη της πρώτης και έτσι θα συνεχίσει την επιτυχία της δεύτερης.

Το επόμενο στάδιο

Ο Εμπαπέ προφανώς έχει τεράστιο εγωισμό. Μεγάλωσε περισσότερο από την Παρί Σεν Ζερμέν – και το ήξερε, οπότε έκανε ουσιαστικά ό,τι ήθελε στο “Parc des Princes”.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πού ακριβώς ταιριάζει στο αρχικό σχήμα της Ρεάλ. Η άφιξή του δεν ήταν ακριβώς απαραίτητη. Με τον Βινίσιους, η ‘Βασίλισσα” έχει ήδη έναν αριστερό εξτρέμ παγκόσμιας κλάσης. Τώρα έχουν δύο, ξυπνώντας μνήμες από την παράξενη απόφαση του Πέρεθ να φέρει τον Μπέκαμ, ενώ είχε ήδη τον Φίγκο για τη δεξιά πλευρά.

Ωστόσο, είναι προς το συμφέρον του Εμπαπέ να λειτουργήσει αυτή η μεταγραφή, για να μεγαλώσει κι άλλο τον μύθο του, οπότε είναι απίθανο να δούμε το ίδιο είδος μικροψυχίας που είδαμε στο Παρίσι. Δεν έχει πραγματικά την πολυτέλεια να ταράξει τα νερά στη Ρεάλ. Εξάλλου, χρειάζεται τη “Βασίλισσα” για να κερδίσει το Champions League – όχι το αντίθετο.

Είναι, λοιπόν, πιθανό να συνεχίσει την επίθεση γοητείας που ξεκίνησε πριν από χρόνια, μιλώντας συνεχώς για την πραγματοποίηση ενός παιδικού ονείρου και παίζοντας όπου θέλει ο προπονητής.

Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε ότι ο Βινίσιους και ο Μπέλιγχαμ ανυπομονούν ήδη να παραταχθούν δίπλα στον Εμπαπέ – αν όμως ο Ροντρίγκο είναι το ίδιο ενθουσιασμένος είναι άλλο θέμα, δεδομένης της προφανής απειλής για τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Μην ξεχνάτε ότι ένας άλλος εκκολαπτόμενος Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, ο Έντρικ, είναι επίσης καθ’ οδόν από την Παλμέιρας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρεάλ θα ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Παρόλα αυτά, αν και προφανώς θα υπάρξουν δύσκολα προβλήματα τακτικής και διαπροσωπικών σχέσεων που πρέπει να επιλυθούν, ποιος καλύτερος από τον Κάρλο Αντσελότι θα μπορούσε να τα λύσει όλα; Είναι ο σημερινός Ντελ Μπόσκε για τον Πέρεθ, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει καμία πρόθεση να διαταράξει την ευαίσθητη αρμονία των αποδυτηρίων, εγκαταλείποντας μια τόσο ηρεμιστική παρουσία.

Ο Πέρεθ εκτιμά πλέον πλήρως τη σημασία των σταθερών βάσεων, γι’ αυτό και ξόδεψε τις τελευταίες σεζόν υπογράφοντας νεαρούς μέσους όπως ο Τσουαμενί και ο Καμαβινγκά. Οι πληροφορίες λένε ότι ο νεαρός αμυντικός της Λιλ, Λένι Γιορό, θα μπορούσε επίσης να φτάσει πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Ο Πέρεθ, λοιπόν, είναι σε ιδανική θέση για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή επιτυχιών στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, που θα βασίζεται στη συνδυασμένη ευφυΐα των Εμπαπέ, Μπέλιγχαμ και Βινίσιους, κάτι που πραγματικά δεν είναι καλά νέα για την Μπαρτσελόνα και τους υπόλοιπους αντιπάλους της Ρεάλ, αλλά αποτελεί μια συναρπαστική σκέψη για τους απανταχού οπαδούς της “Βασίλισσας”.//Λ.

Πηγή: ertsports.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, τις προοδευτικές αναλογίες ενός crossover οχήματος και τα καινοτόμα ψηφιακά χαρακτηριστικά του, το MINI Aceman φέρνει μια φρέσκια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Qashqai έχει στόχο να παραμείνει πολύ κοντά στα ζητούμενα του Έλληνα αγοραστή. Έτσι λοιπόν, σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο και σε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Dacia Spring καθιστά την ηλεκτροκίνηση πιο απλή, προσφέροντας όλα όσα είναι απαραίτητα στον πελάτη (σύστημα πλοήγησης, A/C, ηλεκτρικά παράθυρα, σύνδεση με smartphone) σε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η θεμελιώδης αλλαγή του Peugeot 3008 είναι η νέα του αρχιτεκτονική: είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα STLA Medium του ομίλου...