Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το Κτηματολόγιο αλλάζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «το 2025 η χώρα μας θα διαθέτει επιτέλους έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας». Στη συζήτηση για την κύρωση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή κτηματογράφηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική σημασία του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή εκκρεμεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Όπως δήλωσε, «πρώτος ο Καποδίστριας ξεκίνησε την καταγραφή των γαιών, ακολούθησε ο Όθωνας, αλλά οι σχετικές διατάξεις έμειναν μετέωρες. Φτάσαμε στη δεκαετία του ’90 να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία, όμως οι καθυστερήσεις έφεραν την Ελλάδα να είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς Κτηματολόγιο. Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, το περιβάλλον και τη δημόσια διοίκηση. Αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση διαδικασιών, η οποία θα επιτρέψει ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη για διορθώσεις λαθών και κενών στα στοιχεία της ιδιοκτησίας.

Μεταξύ των τριών βασικών αλλαγών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο πράξεων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών, τη δυνατότητα των πολιτών να διορθώνουν ή να συμπληρώνουν στοιχεία της ιδιοκτησίας τους με απλές διαδικασίες, και τη ρύθμιση για όσους δεν έχουν δηλώσει εγκαίρως την περιουσία τους, δίνοντάς τους νέα προθεσμία για να το πράξουν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων, θα διευκολύνει την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των καταπατήσεων, ενώ οι ακριβείς ψηφιακοί χάρτες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για πολεοδομικά δεδομένα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα όρια δόμησης για κάθε περιοχή.

«Τα οφέλη του Κτηματολογίου θα ξεδιπλωθούν σε πολλά επίπεδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην κατοικία, και στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα των αυθαιρέτων. Με την προσθήκη του προγράμματος “Απόστολος Δοξιάδης” και την ένταξη των τοπικών πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων, η χώρα θα αποκτήσει σύγχρονους όρους δόμησης και ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην τραγική απώλεια δύο συμπολιτών μας από τη φωτιά στην Κορινθία, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση των αντιπυρικών σχεδίων. «Η τραγική αυτή απώλεια επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα άτομα που γυμνάζονται το Σαββατοκύριακο έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνα που ασκούνται όλη την εβδομάδα, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη. Η άσκηση το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι βραδύποδες που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον στόχο της μεγάλης μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ αναφέρεται η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εντυπωσιακοί για τους Πειραιώτες ήταν οι Τάιλερ Ντόρεϊ (19π.) και Φίλιπ Πετρούσεφ (18π.), όμως αυτός που έκρινε τον τελικό ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο...